• På fritiden spelar Sanna Rooth trummor i bandet Superlativa. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Sanna Rooth på Babettes. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Uppväxt med jazz på högsta volym

Sanna Rooth får jobba med det hon brinner för. På hennes jobb på Kulturhusen Elsas och Skylten inspirerar hon unga att syssla med kultur. Sanna är uppväxt med jazz på högsta volym, så musik och kultur har alltid varit en stor del av hennes liv.

Vi träffas på Babettes, ett av Sannas favoritcaféer.

– Här finns en härlig miljö som känns kreativ och själfull, säger hon.

Sanna visar några tavlor inne på caféet som hon tycker om, hon berättar att hon känner till konstnären. Kultur har alltid varit något som fått Sannas hjärta att slå några extra slag.

Inspirerande jobb

Sanna studerade Music och Event Management vid Linnéuniversitetet, en ekonomiutbildning med inriktning på musik och event. Efter utbildningen flyttade hon till Linköping då hon hade flera vänner här. Ett halvår senare fick hon mejl från en kvinna på kultur- och fritidskontoret. Hon förklarade att de skulle satsa på ungdomsverksamhet, och Sanna fick jobbet. Då arbetade hon bland annat med Nykvarnsfestivalen. Efter det fick hon jobb som ungdomsinspiratör på Skylten och Elsas hus, där hon arbetar än i dag.

– Det är ett extremt varierande och inspirerande jobb. Privat brinner jag för kultur så det känns jättekul att jobba med det.

Spelar trummor

När Sanna inte arbetar spelar hon trummor i bandet Superlativa. Hon tycker att hennes jobb och fritid kan flyta ihop. Det är negativt eftersom hon ibland måste prata jobb då hon bara vill vara ledig, men det är även positivt då hon får kontakter som hon kan utnyttja på fritiden. Sannas framtida mål är att fortsätta arbeta med kultur. Men hon vill jobba mer med marknadsföring och hon vill även prova att arbeta med vuxenkultur. En annan dröm är att flytta till ett hus på landet.

– Det ska definitivt inte vara ett nybyggt hus. Jag älskar gamla saker.

Jazzfantast

Sannas pappa är en enorm jazzfantast.

– Jag är uppväxt med jazz på högsta volym. Min pappa hade en tradition att komma hem tidigare på fredagar och städa. Då öppnade han alla fönster i huset och spelade jazz på högsta volym. Jag tyckte att det var så pinsamt då, men nu tycker jag bara att det är jättekul, skrattar Sanna.

Förutom jazz så är även Sanna uppväxt i stallet. Som 8-åring började hon rida, och så snart hon var gammal nog att få cykla till och från stallet själv var hon där all sin lediga tid.

– Jag vet att mycket av det som jag är i dag grundades där. Självständighet, känsla för ansvar, auktoritet tillsammans med ödmjukhet och problemlösning är lärdomar som alla kommer därifrån. Till stor del ”uppfostrades” jag i stallet.

Nu var det länge sedan Sanna var uppe på hästryggen, men hon planerar att börja rida igen.

Musikläger för tjejer

Under åren har Sanna hunnit göra många projekt, bland annat Popsommar som är en veckas musikläger för tjejer.

– Jag startade lägret för att jag har egna erfarenheter av hur man bemöts som tjej när man vill spela instrument. Jag har väldigt klara minnen av när vi hade musikundervisning i skolan. Då sa vår musiklärare att vi inte behövde testa trummorna, för att vi ändå inte ville det. Nu spelar jag trummor och tycker att det är det roligaste som finns.

Sanna berättar att hon ofta träffar tjejer som säger att Popsommar har gett dem ett stort självförtroende. Nyligen pratade hon med en tjej som var med på det första lägret.

– Hon sa ”Under den veckan fick jag veta vem jag var. Jag upptäckte inte bara att jag kunde spela musik, utan jag fick också ett annat självförtroende och vågade ta plats”. Det är ju jätteroligt att höra, för det är precis det jag vill.

Fakta Sanna Rooth

Ålder: 33 år.

Född: Hultsfred.

Bor: Hejdegården i Linköping.

Gör: Verksamhetsansvarig och marknadsföringsansvarig på Kulturhusen Elsas och Skylten.

Familj: Mamma, pappa, syster och flera jättebra vänner.

Intressen: Musik, gamla saker och ridning.

Drivkraft: Att få göra saker som berör andra människor.

Förebild: Pappa, för att han är pedagogisk, tålmodig och eftertänksam.

Drömresa: Nya Zeeland.

Favoritplats i Linköping: Babettes och Stadsmissionens café.

Dold talang: Jag förknippar namn och ord med andra saker.

Favoriträtt: En indisk spenatgryta som jag själv lagar.

Citat: – Jag startade lägret för att jag har egna erfarenheter av hur man bemöts som tjej när man vill spela instrument.