• Ett uppskattat inslag på senaste flygdagen för fyra år sedan var Breitling Wingwalker och de återkommer även i år. Foto: Darren
  • En klassisk flygbild, det är endast Lansen som saknas. Foto: Gunnar Åkerberg
  • Fullt med folk är det alltid gott om på flygdagar. Foto Nina Ahlander/ Försvarsmakten
  • Övning med helikopter, Black Hawk. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten

Uppvisning i Flygets huvudstad

I slutet av augusti är det dags igen för Flygdagarna på Malmen. År 2016 firar Flygvapnet 90 år och då är det naturligtvis fokus på svenskt flyg denna gång.

I luften och på marken kommer alla typer som flygvapnet använder idag och många flygplan och helikoptrar som är historiska, till det kommer några utländska gäster som F-18 från Finland och Schweiz och F16 från Belgien samt på marken en Sea Hawk helikopter från Danmark och F 15 Strike Eagle från US Air Force.

Går på vingar

Det blir ett 30-tal flygplan i luften och nästan lika många som bara kan ses på marken. Vill man veta vilka flygplan som uppträder är så får man leta upp försvarsmaktens hemsida.

En riktig flygfantast är Lasse Jansson och det passar ju bra eftersom han är informationschef vid Helikopterflottiljen i Linköping.

– Jag är väl lite bortskämd som kan se våra nya helikoptertyper, Gripen och SK60 nästan varje dag, men det är väl naturligtvis det som de flesta besökare kommer för att se. Sedan tröttnar man naturligtvis inte heller på att se de klassiska flygplanen som Viggen, Draken och Tunnan. Vertolhelikoptern HKP4 har inte flugit på fyra år så det ska bli kul att se den igen. Tjeckiska och ungerska flygvapnen kommer med några transportflygplan jag aldrig sett tidigare. En dansk Sea Hawk helikopter, som levererades så sent som för några veckor sedan, är jag också nyfiken på. Det är den marina versionen av våra HKP16 Black Hawk,, säger Lasse Jansson entusiastiskt.

75 000 besökare

Markutställningen på Malmen täcker ett stort område och har temat dåtid-nutid-framtid. Det börjar vid Flygvapenmuseum, där entrén är för alla som kommer med buss på något sätt. Där finns också historiska föreningar. Sedan går man vidare på området till nutiden och kan träffa många olika anställda i Försvarsmakten idag som Hemvärnet, hundenheten, K3 med obemannade flygfarkoster eller Lyftvärnsregementet med robotar och radaranläggning.. Framtiden symboliseras med en stor utställning från Saab och ett trettiotal lokala flygföretag.

– Publiken kommer naturligtvis för att se alla flygplan och helikoptrar men vi måste också lägga mycket resurser på logistiken. Det kommer att finnas fyra försäljningsområden för mat och dryck, men man får naturligtvis ta med sig eget om man vill Det finns 200 toaletter och framför allt tre stora parkeringsplatser, berättar Lasse Jansson vidare.

Gå eller cykla

När så många människor ska samlas på ett ställe blir det naturligtvis trafikproblem och man uppmanar folk som kan cykla, gå eller åka kollektivt.

Det är gratis att gå på Flygdagarna men bilparkeringen kostar pengar. Avgiften går oavkortat till de lokala idrottsföreningar som bemannar parkeringarna. Förutom poliser finns det ett 50 tal militärpoliser och lika många trafikpoliser som ska se till att trafiken flyter på bra.

Tips:

Cykla, gå, åk kollektivt de som kan.

Mat och dryck finns att köpa på området men ta gärna med en egen vattenflaska.

Ta gärna med egna hörselskydd.

Mycket folk och mycket som låter är inte alltid bästa platsen för husdjur.

Bra skor för det är mycket gå och stå.