• Bilarna kommer i alla modeller och färger samt ibland även långväga. Foto: Christoffer Lönn
  • Man kollar gärna in de andra åken också. Foto: Christoffer Lönn
  • Folköl och dunka dunka? Nä, kaffe och kaka. Foto: Christoffer Lönn
  • Frasse Fransson och Thor-Björn Prütz. Två män med bilar som intresse. Foto: Jerry Prütz

USA i Nykvarn

Varje torsdag samlas bilentusiaster i alla åldrar i Nykvarnsparken i Linköping för att prata bilar, fika och prata mera om bilar. Mannen bakom träffarna heter Frasse Fransson och kör själv en gul Cheva.

Är vädret fint räknas jänkarbilarna, först och främst, i hundratal och besökarna i tusental. Bilarna är konstverk och många från de år när man såg på bilen som mer än bara något man åker i. Den första man möter är Frasse Fransson som med fast hand visar bilarna till rätta så att allt hamnar på rätt plats.

Ett äkta intresse

– En mer opretentiös bilträff får man nog leta efter. Folk som kommer hit gör det för att de har ett genuint bilintresse där ingen är mer värd en den andre, menar Frasse Fransson och lägger till att det är en förmån att varje vecka under sommaren få träffa så många trevliga människor.

Ansvarig sedan 2008

Sedan 2008 är det just Frasse som är ansvarig för träffarna och om man behöver hjälp eller veta något i samband med att man tänker ta med sig sin pärla dit så är det helt enkelt honom man hör av sig till. Varje träff under perioden maj till september har ett tema, det kan vara arbetsfordon, gamla "bubblor" eller att Corvetteklubben kommer på besök. De olika temana är alltid lika uppskattade.

25 000 år 2015

Under säsongen 2015 samlades sammanlagt drygt 5000 entusiastbilar, 1000 motorcyklar och 25000 besökare. Ett, nästan, lika viktigt inslag som bilen, är korven, kaffet och läsken som säljs. Man blir ju hungrig av att prata om bilar. Till sist blir det ändå Frasse som får avsluta med ett citat som nog många bilvänner kan ställa upp på:

– Om Gud hade haft en bil, hade det förmodligen varit en Chevrolet Bel Air 1955.

Bilträffar sker runt om i länet. Här är några av dem:

Måndagar: Träffas man i Boxholms Folkets park.

Tisdagar: I Kornettgården mellan Flistad och Klockrike.

Onsdagar: Är den stora träffdagen i Vadstena.

Torsdagar: Nykvarn i Linköping.

På helgerna finns det ytterligare träffar under säsong. Dessa är också mycket välbesökta. Vill man så kan man kolla på vackra och coola bilar varje dag i veckan.