• Förskolan Utelek har flyttat från de gamla lokalerna i Garnisonen till nybyggda lokaler i Vallastaden. Den populära tipin fick självklart följa med. Foto: Emma Garzon
  • Liv och Olle säger att de trivs mycket bättre här. Den nya gungan är det bästa med flytten. Foto: Emma Garzon
  • De nya lokalerna innebär att det finns plats för många fler barn på Utelek. Foto: Emma Garzon
  • Eva Lunnbäck är glad över flytten, men saknar den gamla gården som var tre gånger så stor. Foto: Emma Garzon 

Utelek har flyttat till Vallastaden

Barnen och pedagogerna på Utelek har nu flyttat in i nybyggda lokaler i Vallastaden. Det innebär att det finns plats för många fler barn på förskolan.

Överallt syns frostbitna kinder på förskolans gård. Men trots många minusgrader leker barnen glatt. Här är alla vana att vara ute då Utelek är en I Ur och Skur-förskola. Inne i tipin gör utomhuspedagogen Eva Lunnbäck upp en eld så att barnen kan värma sig under fruktstunden. Eva Lunnbäck la ett medborgarförslag om att bygga nya lokaler till Utelek i Vallastaden, då de förra lokalerna på Garnisonen var gamla och slitna. Hon hade siktet på Vallastaden för att det ligger nära Vallaskogen, Friluftsmuseet Gamla Linköping och universitetet, vilket ger fler möjligheter till samarbete med forskning och lärarutbildningar. Ytterligare ett stort plus är att Utelek har en egen kock i de nya lokalerna.

Föredrar mindre förskolor

Eva Lunnbäck berättar att det dock har varit en del utmaningar sedan den 11 januari då barnen satte sina fötter i de nya lokalerna för första gången.

– De förra lokalerna var utdömda, men jag saknar den gamla gården som var tre gånger så stor. Jag är kritisk till att vi pedagoger inte har haft särskilt mycket att säga till om gällande byggnationen. En av utmaningarna är att hitta andra sätt att jobba med barnen utomhus, säger Eva Lunnbäck.

Ännu en utmaning kan bli att fler barn ska få plats på den nya förskolan. I dag går 40 barn på Utelek, men det kommer att finnas plats för 72.

– Jag föredrar mindre förskolor, men på senaste tiden har det byggts flera större förskolor så jag måste väl acceptera att det ligger i tiden.

”Trivs mycket bättre här”

Barnen är överlyckliga över de nybyggda lokalerna och den nya gården.

– Jag trivs mycket bättre här, utbrister Olle.

– Jag med, det känns superbra att vi har flyttat! Det bästa är att vi äntligen har fått en gunga, men jag leker med allt på gården, säger Liv och ler stort.

Är ni ute mycket på fritiden?

– Ja, jag är helst ute när jag är hemma, säger Olle.

”Naturen är min kyrka”

Eva Lunnbäck berättar entusiastiskt om hur mycket barnen får vara ute, under året blir det allt från skidåkning till spännande utflykter i skogen. Enligt henne finns det oförutsägbara miljöer i naturen som ger större förutsättningar att välja lekar och aktiviteter, oavsett kön. Dessutom skapar naturvistelserna en miljömedvetenhet och barnen lär sig att respektera allemansrätten.

– Naturen är min kyrka. Jag vill att även barnen ska få samma möjlighet att upptäcka naturens alla fördelar och att de lärdomarna ska följa med dem hela livet.