Utmana rädslan för att bekämpa terrorn

I mitt huvud spelas bilder upp av barn som aldrig kommer att träffa sin mamma igen och människor som mister sitt livs kärlek. Förra veckans fasansfulla händelser i Bryssel kom inte oväntat, men självfallet var det mycket omskakande ändå. Flera ställer sig frågan om något liknande kommer hända i Sverige. Vi får inte vara naiva, det går aldrig att garantera att terrorattacker inte kan ske här. Därför är det förståeligt att människor är rädda. Sorg, ilska och avsky är känslor som jag känner för dådet i Bryssel. Rädsla kommer som tur är långt ner på min känslolista.

Detta har sagts oerhört många gånger, men det tål att upprepas: låt inte rädslan för terror styra ditt liv. För när du undviker att resa och upptäcka allt fantastiskt världens länder har att erbjuda, slutar gå på konserter och fotbollsmatcher – då har terroristerna vunnit. Mina tankar går till alla som skadades i Bryssel och till de anhöriga som har förlorat nära och kära, för dem kommer såret aldrig att läka. Men för många andra fortsätter den normala vardagen och det visar att de fega mördarna aldrig kan förstöra öppenheten och demokratin i Europa.

Det här är min sista krönika i Linköpings-Posten. Nu väntar nya äventyr på Norrköpings-Magazinet. Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla fina läsare som har ringt, skickat mejl och handskrivna brev till mig. Era ord värmer!