• Eleverna visar sina egenhändigt gjorda ramar. Foto: Tommy Pettersson
  • Försiktighet när man placerar ramarna i kuporna. Foto: Tommy Pettersson
  • Karin Wilhelmsson är lärare på Fridtunaskolan. Foto: Irina Fallakha

Utomhuslektion för klass 4D

Stratomtagården i Friluftsmuseet Gamla Linköping fick i veckan besök av elever från klass 4D på Fridtunaskolan som tillhör T1-skolorna.

Besöket var ett led i de lektioner man har haft bland annat i ett projekt som heter "Natur och teknik för alla".

Idylliska plats

I projektet har eleverna lärt sig väldigt mycket om bi och biodling av personer från Östergötlands biodlare distrikt och Linköpings biodlarförening.

Stratomtagården ligger nära Gamla Linköping i Valla fritidsområde där man har fyra bikupor. Det är en idyllisk plats där man har hästar som betar bredvid en vacker damm.

Jan-Erik Jansson och Håkan Ahlström är experterna som håller på med honungsbin och passar på att lära ut sina kunskaper till eleverna.

Tipspromenad

En lektion bestod i att spika biodlarramar, en annan handlar om att placera ramarna i kuporna och så småningom kommer man i juni att få vara med att slunga honungen. Dessa praktiska lektioner varvas med engagerade kunskapsmöten med Jan-Erik Jansson och Håkan Ahlström.

– Vi delade upp eleverna i tre olika grupper och delar här idag. Den första gruppen tittar på innehållet i kupan som biet skapar. Den andra gruppen ska få ta del av information på en snitslad promenad. Runt dammen finns det papper med frågor och svar om livet runt omkring biet. Den tredje gruppen barn ska sätta in ramarna som de har gjort själva, berättar Jan-Erik Jansson.

– Det är ungefär 50 000 bin i varje kupa men det är absolut inte farligt för barn att vara nära bikupor. Vi ska använda skyddskläder, det måste man göra, säger Håkan Ahlström.

Att besöka bin

En eld görs upp för att röken ska lugna bina före man drar igång lektionen. Eleverna från klass 4D observerar och lyssnar med stort intresse. Ida Wik, Eira Hedlund och Vilhelm Milton är inte rädda för bina när de ska placera ramarna i kupan.

– Det här är mycket roligare än att sitta och läsa i klassrummet. Vi ska också gå på en spännande tipspromenad och kolla lite närmre på bina för att lära oss mer om dem. Min farfar är biodlare, det är kul, säger Eira Hedlund.

Även Vilhelm Milton tycker att utomhuslektioner är roligare än att sitta inne i skolan.

– Det är ganska intressant för innan vi började det projektet om bina så visste jag knappt någonting alls om dem. Men nu har jag lärt mig ganska mycket.

Rymdkläder

– Jag tycker det är jätteroligt för mig för det är inte så vanligt att få vara med och sköta honungstillverkning och jag är inte ett dugg rädd för bin, sammanfattar Ida Wik.

Eira, Vilhelm, Ida och deras klasskamrater klär på sig ljusa överdragskläder, handskar och hattar med en dragkedja och en slöja för att undvika bistick. Jan-Erik Jansson hjälper eleverna att sätta i ramarna i bikuporna med lugn och försiktighet.

Karin Wilhelmsson som är lärare på Fridtunaskolan arbetar på ett utbildningsprojekt om växter genom bland annat dessa bi-lektioner.

– Det är viktigt för elever att se saker på ett naturligt sätt. Se hur det fungerar i verkligheten och inte bara inne i klassrummet. Det är en nyttig upplevelse för eleverna. Vi ska göra ett besök senare i juni. Då ska vi komma hit igen och provsmaka honungen, säger Karin Wilhelmsson.