• Samim Karim och Ellika Kyndel diskuterar utställningen. Foto: Stefan Hedström
  • Konstnären Hasti Radpour är glad att hon får vara med i projektet. Foto: Stefan Hedström

Utställning med tre levnadsöden

Lång resa till Linköping

Du bestämmer dig när du får en möjlighet, att fly. Livet är jobbigt, antingen chansar du eller så slipper du ifrån detta jobbiga liv - Samim Karim, 16 år.

Mellan den 27 april och den 25 maj kommer utställningen Den långa resan att kunna ses på Östergötlands museum. Utställningen handlar om tre pojkars flykt från sina hemländer Afghanistan och Irakiska Kurdistan till Sverige.

”Life is good here”

En av de tre pojkarna heter Samim Karim och har flytt från Afghanistan. Idag läser han upp sina betyg för att få behörighet till gymnasiet och på fritiden tränar han boxning som han också tävlar i.

- Jag har allt jag behöver här, jag begär inte mer, säger Samim Karim.

Det har inte alltid varit så.

– Oavsatt om flyktingar hamnar i en trång flyktingcell eller blir inkvarterade i en allt för liten flyktingbåt, så finns det en stark klaustrofobisk känsla. Det är den trånga känslan vi vill frammana med tre kuber i vår utställning; en för varje flykting, där man på ett litet utrymme kan se deras människoöden, berättar museipedagog Ellika Kyndel vid Östergötlands museum.

Samim Karim

Den långa resan från Afghanistan till Sverige tog åtta månader.

– När talibanerna tog över Afghanistan blev allt förändrat i Karims by Isfanda där alla som jobbade inom staten, såsom lärare och poliser, fick lämna byn. De har förstört islams egentliga ansikte. De som går med på detta får vapen, pengar och makt, medan de som inte självmant går med på det blir förföljda för att sedan bli lockade till koranskolor. Där blir de hjärntvättade till att bli självmordsbombare eftersom de därigenom säkrar en plats i himmelen, förklarar Samim Karim.

Läget eskalerade till den grad att Karims far var tvungen att låta sin son fly till Iran. Han lyckades ta sig över gränsen trots att det är förenat med livsfara. Vid gränsen finns det likhögar efter flyende och upphunna afghaner. I Iran jobbade han på en fabrik, något som kunde liknas vid fängelsearbete. Efter det flydde han till Turkiet, där han var tvungen att gå över bergskedjan som reser sig mellan länderna, ibland med snö upp till midjan. På den resan frös en pakistansk pojke ihjäl. Även i Turkiet fick han jobba i en fruktansvärd fabrik och fortsatte därför sin resa till Grekland, denna gång i en vansinnesfärd med gummibåt. Väl där fick han sitta i fängelse i en månad innan resan sedan gick vidare till Sverige.

Konstnären

– När jag först läste vad Samim varit med om, då skämdes jag. Jag kom hit till Sverige från mitt hemland Iran, och det var tungt att se hur illa iranier har behandlat afghaner. Det finns många som inte beter sig medmänskligt hemma, berättar konstnären Hasti Radpour.

Hasti Radpour kommer att illustrera kuberna med fyra till fem bilder per person. Hon kommer inte att göra porträtt av pojkarna, utan med form och färg istället försöka illustrera resans alla känslor.

– Mitt jobb är översätta känslor till bilder, där jag vill använda det sorgliga för att hjälpa dem gå vidare. Jag hoppas att pojkarna kommer att kunna känna sig hemma här i Sverige, säger Hasti Radpour.

Samim Karim har inte haft någon kontakt med sin familj sedan han flydde.