• Med sin vaccinationsvagn kommer Linköpingssjuksköterskan Theresa Arnell att befinna sig utanför flera stormarknader under de kommande månaderna. Turlistan går att hitta på www.vaccinationsvagnen.se. Foto: Dennis Petersson
  • "Om man bor i ett riskområde bör man vaccinera sig", menar Theresa Arnell. Foto: Dennis Petersson
  • Den rullande kliniken ska vara ett smidigt sätt för barnfamiljer att vaccinera sig. Foto: Dennis Petersson
  • I husvagnen har hon en komplett klinik. Foto: Dennis Petersson

Vaccinerar med rullande klinik

"Det ska vara så smidigt som möjligt"

I Linköping är risken för TBE stor och nu är det hög tid att påbörja sin vaccination mot den fästingburna sjukdomen. Därför kopplar Theresa Arnell på sin husvagn, ger sig ut på vägarna och tar emot patienter vid sin rullande klinik, något hon kommer att göra stora delar sommaren. – Det känns jättespännande, berättar hon.

Som barnmorska, sjuksköterska och fyrbarnsmamma hade Linköpingsbon Theresa Arnell svårt att få tiden att räcka till. Efter många års erfarenhet av tuffa arbetstider ville hon bryta mönstret och genom ett eget företag få större kontroll över sin jobbsituation, men frågan var bara hur företaget skulle se ut. Under förra våren lyckades hon slå huvudet på spiken och fick en idé som hon snabbt förverkligade.

– Det var under TBE-kampanjen förra året som jag började tänka i de banorna. Jag kollade upp möjligheterna och fick se att det kom en vaccinbil från Nyköping till Linköping varje år, och kände att det var ganska onödigt, då kunde det ju lika gärna vara jag som fanns på plats. Därefter startade jag företaget, köpte en husvagn och helrenoverade den, sedan vaccinerade jag för första gången under juli månad.

Vilande under vintern

Tyvärr kom hon inte igång förrän i slutet av fästingsäsongen vilket gjorde att hon inte fick tillfälle att testa företagsidén till hundra procent. Nu, efter att ha haft verksamheten vilande under vintern, kopplar hon återigen på vaccinationsvagnen och kommer att befinna sig utanför ICA Maxi, Coop Forum och City Gross under torsdagar, lördagar och söndagar varannan vecka, närmast den 27 april.

– Det känns jättespännande och jag hoppas att det blir lika bra som jag har tänkt. Jag har som sagt fyra barn, och jag har vaccinerat dem tidigare, och att säga till dem att man ska iväg till vaccinationsmottagningen är inte särskilt poppis. Att sedan sitta i ett väntrum i en halvtimme innan det sker är jättehemskt, så tanken med mitt koncept är att det ska vara så smidigt som möjligt, att det ska kännas mer avslappnat och vara enklare för barnfamiljer, berättar Theresa medan hon visar upp sin hemtrevliga klinik.

Slippa kombinera

Hennes vision är att i framtiden slippa att kombinera företaget med andra jobb, men också att utöka verksamheten till exempelvis Norrköping, först ska hon bara etablera sig i Linköping.

– Om man bor i ett riskområde bör man vaccinera sig, det är väl jätteonödigt att dra på sig en sjukdom som egentligen kan bli livslång. Visst är det en kostnad, men som jag brukar säga till en del: "Vad betalar man för ett frisörbesök till exempel?". Att utesluta riskerna att bli sjuk i flera år och få nedsatt arbetsförmåga under en lång tid är värt pengarna, avslutar Theresa.