Väcker urgammal teknik till liv

Människan har på ett eller annat sätt alltid skyddat sig mot regnet, men tillvägagångssätten har varierat. När Kristin Sundberg skapade sina egna regnjackor använde hon sig av en flera hundra år gammal teknik, helt utan de miljöfarliga ämnen som ofta finns i kommersiella produkter. "Jag vill ju egentligen rädda världen med dem", säger designern.

På Storgatan i Linköping är de prydligt upphängda i den kreativa Hemslöjdsbutiken. Med skiftande design lockar trion till att flera fotgängare stannar upp och betraktar det välplacerade skyltfönstret. Vad de ser är regnjackor, helt i naturmaterial, framställda genom en flera hundra år gammal teknik. Det är Kristin Sundberg, uppvuxen i Gästrikland, fast boende i Norrköping, som med ett brinnande intresse genomfört projektet "Skur" och ligger bakom den unika produkten.

– Kommersiella regnjackor är antingen gjorda av plaster, som kommer från fossila bränslen, eller perflourerande ämnen, som kommer från rymdforskningen. Det sistnämnda är nästan mest obehagligt då det finns kvar för evigt och inte visar några tecken på att brytas ned, vilket innebär att det finns i många levande organismer runt om i världen. Jag som är miljöintresserad, utan att vara någon expert, tycker det låter fruktansvärt, säger designern och fortsätter:

– Dessa jackor måste slängas som miljöfarligt avfall samtidigt som det jag gör kan slängas i komposten, vilket är mitt mål, så därför har jag inte använt mig av varken metall- eller plastdetaljer.

Läs hela artikeln i nästkommande nummer av Linköpings-Posten