• Banchefen Lars Bonnevier vid slipmaskinen. Foto: Stefan Hedström
  • Linköpings Skidklubb är ute och åker på driving rangen. Foto: Stefan Hedström
  • En hel tandrad av pipor som luftar marken. Foto: Stefan Hedström

Vad du inte visste om vintern

Linköpings Golfklubb

Sedan starten 1945 har Linköpings golfspelare njutit av golf och mat under varma sommardagar, men vad händer egentligen under vintern?

– Golf är en väldigt säsongsbetonad sport, där få funderar på allt arbete som görs under vintern för att det ska funka till nästa vår, säger banchef Lars Bonnevier, Linköpings Golfklubb.

Andra arbetstider

Klubben har fyra banarbetare anställda året runt samt upp till fem stycken extra under sommaren.

– Vi har lite speciella arbetstider på grund av årstiderna, under somrarna får vi inte ta mer än två veckors semester och vi får jobba en hel del extra under helgerna, då det alltid måste klippas gräs. Fördelen är att vi på grund av all övertid får två till två och en halv månader kompledigt på vintern, säger Lars Bonnevier.

Förberedelser

Till 15 oktober är det fullt spel på klubben, men sedan startar förberedelserna.

– Innan tjälen kommer måste vi utföra ett av de viktigaste momenten då vi ”hårdpipar” green och utslagsplats. Efter en hel säsong av trampande och körning av golfbilar packas marken så den inte kan andas och då växer inte gräset. Därför använder vi maskiner som luftar marken, berättar Bonnevier och fortsätter, sedan måste det gallras i skog och man måste underhålla alla klippmaskiner så att allt ser bra ut och funkar till våren.

Linköpings Skidklubb

När snön har kommit brukar Linköpings Skidklubb använda marken till skidåkning. Sedan finns också en provisorisk niohålsbana som går att spela på även i november.

– Man kan använda vår driving range året runt, men på vintern får man köra med egna bollar. Vi har dock en vision om att utveckla rangen. Då skulle vi i så fall ha infravärme i utslagsplatserna och ett annat underlag som lätt kan plogas, säger Lars Bonnevier.