• Kakor och bullar i långa banor. Foto: Patrik Ekström
  • Thomas Schwenke har haft sitt bageri i 18 år nu. Foto: Patrik Ekström

Väderstad Centralkonditori värt en utflykt

Mitt i en korsväg ligger Väderstad Centralkonditori. Ett ställe man gärna stannar till vid, tar en bulle och kaffe eller kanske beställer en bröllopstårta. Stamgäster finns det gott om och flera åker lång väg för att få sin favoritbulle.

För femtio år sedan fanns det ett flertal konditorier i Väderstad. Men med åren har alla utom Centralkonditoriet försvunnit. Namnet kommer sig förmodligen av det centrala läget, då man ligger på vänster sida efter korset av gamla Riksettan/Vadstenavägen om man åker mot Vadstena. Huset byggdes 1914 som konditori, på 1920-talet fanns det även övernattningsrum på övervåningen samt slakteri i källaren. Sedan 18 år tillbaka drivs och ägs fiket av Helen och Thomas Schwenke.

Lämna storstan

– Vi ville lämna det hetsiga storstadslivet i Stockholm, säger Thomas Schwenke då vi fångar honom i flykten under en solskensdag och kunderna vill ha sitt bröd och fika. Dock jobbar hans barn och flera andra på centralkonditoriet så han kan sätta sig ner en liten stund för att prata och berätta om sitt omtalade konditori.

Kocken blev bagare

– Jag är kock från början men lärde mig baka av den gamle bagaren. Sedan var det bara att hänga i men när vi fick gastronomiska akademins diplom för vårt arbete 2007 så började jag tänka om. Nu måste jag ta bakandet på allvar, vilket innebar att jag slängde ut allt vad tillsatser, margarin, E-nummer och annat som inte hör hemma i mina bullar numera, all världens väg. Det var även då det började gå riktigt bra och 2008 gjorde vi vårt bästa år sedan starten. Sedan har det bara löpt på.

En, två eller till och med tre

Thomas berättar att det finns de bybor som kommer in både en, två och till och med tre gånger per dag. Det gäller för övrigt en kund som kommer från Tranås och åker hela vägen flera gånger per dag. Ibland händer det att kunder som är på väg mellan Skåne och Stockholm ringer och beställer, stannar till för en kaffe och sedan åker vidare.

Varje bulle är viktig

– För mig är det viktigt att varje bulle blir bra och att alla mina kunder blir nöjda varje gång. Visst kan det bli fel ibland men då får man rätta till det, säger Thomas och berättar om en bröllopstårta som var stenhård när gästerna skulle äta den.

– Då får man helt enkelt göra det bästa av det, skrattar han och tillägger att han den gången fick bjuda på tårtan.