• Det är i dessa vackra lokaler som musiklinjen på Vadstena Folkhögskola bedrivs. Foto: Vadstena Folkhögskola

Vadstena Folkhögskola i kris

Innan jul kom det förslag på att man var tvungen att göra något åt Vadstena Folkhögskolans dåliga ekonomi. Nu är det risk för att den välkända musiklinjen läggs ner.

Vadstena folkhögskola har länge dragits med en sviktande ekonomi som så många andra folkhögskolor, men nu vill huvudmannen Linköpings stift att man vidtar åtgärder som gör att det plus på kontot. Samtidigt har reaktionerna på beskedet om att den så välrenommerade musiklinjen kan komma att läggas ner varit kraftfulla från hela kultursverige och just i skrivande stund så genomförs det konserter i protest mot en eventuell nedläggning kommer att hållas i både Stockholm, Malmö, Göteborg och Köpenhamn.

Utredning blev klar

– Det tillsattes en utredning och resultatet av denna fick vi i slutet av november, berättar Karin Nyström som är rektor för just Vadstena Folkhögskola och fortsätter:

– Där kom man fram till att, som en av många åtgärder för att få en bättre ekonomi skulle man lägga ner musiklinjen och det hör dessutom till saken att den är väldigt kostsam att driva då mycket av den undervisning som bedrivs är enskild. Men när det gäller den dåliga ekonomin och hur man ska få trenden att vända är det bara en åtgärd av flera. Orsaken till det dåliga resultatet är, bland annat, att fastigheten man huserar i är kostsam att ha hand och att driva.

Beslut kan dröja

– Det finns ännu inget beslut om hur det blir utan det får vänta tills nästa styrelsemöte som är i mitten av februari och kanske inte ens då får vi klarhet i om musiklinjen läggs ner eller inte, avslutar Karin Nyström. Huvudmannen, Linköpings stift, bidrar med över en miljon varje år och det har de ingen avsikt att upphöra med har biskop Martin Modéus låtit meddela. Musiklinjen i sin nuvarande form initierades av Ingrid Haking Raaby och Anders Peterson redan 1989. Genom åren har den utbildat otaliga sångare, pianister, kyrkomusiker och pedagoger som idag verkar professionellt både i Sverige som utomlands.

En betydande roll

Musiklinjen utgör en stark rekryteringsbas för landets musik- och operahögskolor och spelar en betydande roll för många institutioner. Det är även från dessa som en stor del av de protester mot den tänka nedläggninen kommit.