• Lotta Franzén ska leda barnen under den kusliga vandringen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Pestläkarna hade näbben full av örter för att undvika att bli smittade. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många föremål har hittats i brunnen. Under vandringen får deltagarna undersöka dessa. Foto: Kajsa Nilsson

Vågad vandring på slottet

För höstlovslediga barn finns en lång rad aktiviteter att ägna sig åt. På senare år har den amerikanska halloweentrenden fått stort utrymme men på Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum är det läskigt även utan pumpor och zombier.

Slottet har tillräckligt med historier och miljöer för att hålla skrämselnivån på topp.

– Vandringen riktar sig i år till lite äldre barn, det kan vara riktigt läskigt, varnar Lotta Franzén, som ska leda barnen under slottsvandringen.

Pestläkare

Byggnaden består av delar från olika århundranden och den äldsta delen byggdes på 1100-talet. Många människor har under årens lopp satt sina fötter i lokalerna och i ett hörn bredvid en gammal brunn står pestläkaren.

– Man visste inte riktigt vad pesten var för någonting men man anade att den kom från marken. För att skydda sig från sjukdomen hade pestläkarna klädsel av vaxat linne och en näbb fylld av starkt doftande örter. Örterna skulle även dölja stanken, berättar hon.

Föremål från brunnen

I rummet bredvid den obehaglige pestläkaren har föremål radats upp på ett bord. Vandringens deltagare kommer att få undersöka dessa föremål med hjälp av ficklampor. Alla föremål är hittade i den gamla brunnen.

– Det kommer inte att finnas något ljus under vandringen, den enda ljuskällan är barnens egna ficklampor, säger Lotta Franzén och ser lite lurig ut.

Föräldrar får inte följa med på vandringen, de får istället vänta inne i museet. För att de inte ska bli allt för avundsjuka på barnens upplevelse kan de pröva lyckan i museets kluriga tipspromenad.