• Ljiljana Lagumdzija samlar på parfym. Ett urval av hennes flaskor visas nu på Passagen Lab. Foto: Stefan Hedström
  • En riktig dyrgrip som går lös på 3 200 kronor då det är ett samlarobjekt i begränsad upplaga. Foto: Stefan Hedström
  • Flaskor, flaskor och flaskor på rad och med dyrbart och väldoftande innehåll. Foto: Stefan Hedström

Väldofter på Passagen

80 stycken parfymflaskor sprider en air av flärd och väldoft inne på konsthallen Passagen för närvarande. Ljiljana Lagumdzija bjuder på ett axplock ur sin digra samling av parfymer.

Passagen Lab är en av konsthallens minsta utställningsytor dock är den inte mindre intressant för det. Just nu och fram till och med den tionde november kan man möta Chanel No 5, Eu De Joy Jean Patou och många flera väldoftande märken.

– Hur många parfymer jag har hemma, det vet jag inte, men det är massor, skrattar Ljiljana när vi möts på Passagen en mörk hösteftermiddag för att hon ska berätta om sin något udda utställning och hobby. Att hon älskar sina parfymer och flaskor behöver man inte tveka om då hon riktigt lyser när hon pratar om dem.

Mer och mer

– Jag började samla seriöst för drygt tio år sedan och blir bara mer och mer intresserad av ämnet säger hon och berättar samtidigt att med på utställning är 80 väl utvalda flaskor från både välkända märken såväl som några lite mindre kända. Den dyraste flaskan kostade henne 3 200 kronor men förväntas bli ett samlarobjekt och får därmed ses som en investering.

Mörkt och svalt

– Det här är ingen billig hobby men man kan ju byta samlare emellan också. Min första parfym var Joy av Jean Patou som var väldigt populär på 1930-talet och en av de mest sålda i världen. En fråga jag ofta får är om parfymens doft ändras, förädlas eller på annat sätt påverkas av tidens tand men det har jag inte märkt, möjligen så ändras färgen lite med åren men förvarar man dem mörk och svalt ska det inte vara något problem, avslutar Ljiljana Lagumdzija med passion i rösten.