• Byggnaden rivs. Skorstenen blir kvar. Foto: Patrik Ekström.

Välkänd skorsten blir kvar

En av Linköpings kanske mer kända byggnader är nu riven. Säg den Linköpingsbo som aldrig handlat på lågprisbutiken Priso i Vasastaden. Här låg dock tidigare fabrikör Ullholms strumpfabrik och som ett minne över en svunnen tid så kommer den välkända skorstenen att sparas för eftervärlden.

Under många år låg lågprisbutiken Priso vid Industrigatan längts ner mot resecentrum. Säg den Linköpingsbo som aldrig handlat mjölk, bananer och bröd i den ganska stora butiken. Själv minns undertecknad att vi på fredagarna innan min far skulle köra hem att vi stannande till på Priso innan vi ställde kosan mot hemmet.

En ny era tar vid

Genom åren måste miljontals kunder passerat genom kassorna och visst hade butiken patina men det är som om en era i Linköping nu stängs ner och en annan tid tar vid. Priso heter numera Hemköp och ligger ett stenkast bort. Butiken är fräsch, ny och modern. På platsen där Priso låg kommer snart Stångåstaden snart att ta ett spadtag som markering på ett nytt spännande byggprojekt. Dock lovar vd Fredrik Törnqvist att den karaktäristiska skorstenen att bli kvar.

– Den sparar som ett minnesmärke över den här tiden som varit.

I bygganden låg tidigare en strumpfabrik som startades av fabrikör Ullholm, därav namnet "Ullastrumpan", i början av 1950-talet. På 1970-talet lades all tillverkning ner och man öppnade då upp för handel som varade över 30 år på samma plats. Nu är det alltså dags för nytt kapitel i Linköpings historia.