• Den första etappen av projektet blir ett tre veckor långt bo- och samhällsexpo med bland annat 40 olika hemutställningar som invigs den andra september nästa år. Foto: Tommy Pettersson

Vallastaden kan vinna två priser

Uppmärksamheten inför Vallastadens bo- och samhällsexpo ökar hela tiden, Nu senast är det Sveriges Arkitekter som har nominerat Linköpings kommuns planarbete med Vallastaden till årets planpris.

Vem som slutligen vinner avslöjas på Arkitekturgalan i Stockholm den 29 november.

Prestigefyllt

Sveriges Arkitekter har under flera år delat ut landets mest prestigefyllda arkitekturpriser, däribland planpriset.

I år är Linköpings kommun, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, nominerade i kategorin för bästa samhällsplanering med Vallastaden.

– Vi är mycket glada över nomineringen. Äntligen börjar vi se resultatet av några års intensivt planeringsarbete. Arbetet har varit komplext med många inblandade aktörer vilket ställt stora krav på samarbete. Vallastaden är ett unikt projekt som sätter människan och miljön i fokus. I Vallastaden tar vi oss an utmaningar gällande både social- och ekologisk hållbarhet, säger ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Elias Aguirre (S).

Ett av fem

Vallastaden, Linköpings kommun är ett av fem projekt som nominerats till Planpriset 2016. Ett pris som delas ut vartannat år av Sveriges arkitekter för att premiera god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad.

– Planen för de första tusen bostäderna i Vallastaden visar att det är möjligt att inom rådande regelverk öppna samhällsbyggandet för fler aktörer, bygga varierat och samtidigt höja kvaliteten. Små långsmala tomter gör att det inom samma kvarter skapas variation både i byggnadsstil och boendeformer. Privatvillan står intill bostadsrätterna som i sin tur är mitt emot byggemenskapen. 40 aktörer och lika många arkitektkontor är med och förverkligar Vallastaden, , säger Simon Helmér, ansvarig för Vallastaden 2017.

På arkitekturgalan i Stockholm kan Vallastaden vinna två priser då även "House for Mother" av arkitektkontoret Förstberg Ling tävlar om Villapriset.

Förutom Vallastaden i Linköping är följande planarbeten och kommuner nominerade till Planpriset 2016: Frihamnen i Göteborg, innerstaden i Karlshamn, Södra Värthamnen i Stockholm och Östra Sala Backe i Uppsala.