• Cirkus Vallaskojsky roade barnfamiljerna. Foto: Tommy Pettersson
  • Intresset för rundvandringen var jättestort. Foto: Tommy Pettersson
  • Tekniknämndens ordförande i Linköping Elias Aguirre ska ut och knalla i Vallastaden. Foto: Tommy Pettersson
  • Spännande arkitektur och tekniska lösningar samlade på ett och samma ställe. Foto: Tommy Pettersson

Vallastaden väckte stort intresse

I lördags slogs grindarna upp för Vallastadens spännande byggarbetsplats och Linköpingsborna kom i tusental för att se vad som håller på att hända där uppe vid universitet.

En helt ny stadsdel håller på att ta form dessutom kommer ett stort Samhälls- och boexpo att äga rum om ett år mitt i området. Totalt sett är det 40 aktörer som bygger bostäder, lokaler, utemiljöer och infrastruktur och 15 av dessa var på plats i helgen för att visa upp sig och svara på frågor.

Många olika byggherrar

De förbokade guideturerna var mest populära och det var nog både framtida husköpare såväl som stadsintresserade som hängde med.

Ett stort tält med byggherrar och entreprenörer, Vallaskojigt med Vallaskojsky, konstpark vid Campus och mycket mer fanns att välja på för besökarna under lördagen.

– Vi är stolta och glada för det stora engagemang som Linköpingsborna visar för att följa med när visionerna för Vallastaden blir verklighet. Syftet med Vallastaden är att skapa tillväxt och attraktivitet i Linköping och bidra till utvecklingen av svenskt samhällsbyggande, berättar Simon Helmér som är ansvarig för Vallastaden 2017.

Nordiskt intresse

Linköpings kommun, Linköpings universitet och Akademiska hus, startade projektet 2012. Det hela drivs nu framåt av Linköpingsexpo som är ett kommunägt bolag som har till uppdrag att planera och genomföra bo- och samhällsexpot.

Linköpings kommun är initiativtagare till bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 och med de kommunägda bolagen Tekniska verken, Stångåstaden, Sankt Kors, Lejonfastigheter, Nulink samt Visit Linköping & Co kommer man med stor säkerhet väcka uppmärksamhet i hela norden under 2017.