Vänd blicken inåt

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män, maktfördelningen är lika skev som en böjd skidstav och i sportvärlden, ja där kan man knappast stava till jämställdhet. Varför den internationella kvinnodagen behövs är tydligt, men det känns ändå förjävligt. Har vi inte kommit längre? 

Som journalist och ansvarig för den här spalten är det mitt jobb att vädra mina åsikter om både stort och smått, minst en gång i veckan. Att i detta nummer lyfta jämställdhetsfrågan kändes lika givet som att knyta skorna på morgonen, men det känns ändå aningen meningslöst.

Jag kan skriva tusentals ord, tycka och kritisera, kanske påverkar jag någon, men det viktigaste är ändå att agera. Det kvittar hur mycket galla jag spottar på det svenska samhället och bedrövar mig över hur orättvisorna väller över oss om vi fortsätter att se på världen ur ett fågelperspektiv, då kommer vi aldrig att utvecklas.

Vänd blicken inåt istället. Vad gör jag för att motverka sexism och öka jämställdheten? Hur pratar jag om kvinnor och män? Reagerar jag när någon blir illa behandlad? Är mina skämt verkligen roliga? Hur påverkar mina handlingar medmänniskorna runt omkring mig? Jag tror vi alla kan förbättra oss, bara vi vågar att vara självkritiska.

För det är modiga och engagerade personer som har gjort skillnad genom åren. Även om vi kan enas och konstatera att situationen har förbättrats avsevärt är mållinjen fortfarande långt borta. Dra dit strå till stacken, gör vad du kan, det behövs.