• Julia Pahlmgren och Marie Morell klipper bandet. Foto: Stefan Hedström
  • Katarina Hågfeldt-collin i ett av de nya rummen. Foto: Stefan Hedström
  • Pappa och dotter Pahlmgren. Foto: Stefan Hedström

Våningsinvigning för behövande

Den 27 februari invigdes en tredje våning på Ronald McDonald Hus på Garnisonsvägen. Ett hus som gör svåra sjukhusvistelser något lättare.

Klockan 1600 klippte landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell den tidigare boende Julia Pahlmgren bandet till invigning av en tredje våning. Ronald McDonald Hus är till för familjer med barn som långtidsbehandlas. På så vis kan den drabbade få en hemmakänsla under behandlingen, samtidigt som man är nära Universitetssjukhuset.

Bostaden

Huset är ett av fyra som finns i Sverige. Det är en icke vinstdrivande stiftelse som finansieras av donationer, främst genom McDonalds, men även andra företag, stiftelser och privatpersoner som hållit platsen levande. Sammanlagt är det fyra anställda och över trettio ideellt arbetande volontärer.

– Vi har nu gått från fjorton familjer till arton familjer, så förhoppningsvis behöver vi inte säga nej lika ofta. Det kommer också bli lättare att anpassa boende, som till exempel patienter med smittor till exempel, säger Katarina Hågfeldt-collin, verksamhetschef.

Familjen Pahlmgren

2009 fick dottern Julia Pahlmgren sina första behandlingar mot leukemi.

– Vi är ifrån Norrköping och hade ibland behandlingar som kunde vara i flera veckor i streck. Det blev ett avbrott i vardagen att få komma till det här huset för att leva som vanligt, kunna laga vår egen mat. När vi har kontroller med Julia hälsar vi alltid på personalen här, bara för att de är så trevliga och välkomnande, berättar pappa Marcus Pahlmgren.