Var är studenterna?

Jag har aldrig gått på något universitet och upplevt känslan av att vara student i en studentstad som Linköping. Under mina år som folkhögskolestudent i Motala kan jag säga att det aldrig var något galej i overall eller liknande i alla fall. Det kanske anses som skönt att ha sluppit det, men jag saknar att se studenterna på stan i Linköping.

För var är dem? Nu i slutet av sommaren och början av hösten så brukar det ju krylla av människor i färgglada overallbyxor och man fattar att det är LiU-studenter som är på väg på fest. Men i år, får jag känslan av att det är mer dött än någonsin. De kanske håller sig inomhus och ses, vad vet jag, men de senaste åren som jag har varit stadigt närvarande i staden känns det som att jag har sett dem bra mycket mer än vad jag har gjort i år.

Jag reser ofta nu för tiden mellan Linköping och Lund, senast nu i helgen. Om jag ska göra någon slags jämförelse så känns Lund som studentstädernas studentstad jämfört med Linköping.

I Lund kan man inte gå förbi Stortorget utan att möta minst en student iklädd overall, och då menar jag oavsett tidpunkt på dygnet. Att ställa dessa städers studentverksamhet mot varandra kanske inte är helt jämförbart, Lund universitet grundades 1666 och Linköpings 1975. Men trots den historiska skillnaden så är de två av Sveriges fyra så kallade "studentstäder" och bör kunna jämföras med varandra.

Nu kan ju allting bara handla om att jag har rört mig ute vid fel tillfällen också. Väder kan spela roll självklart, men jag tror inte att solen skiner överdrivet mycket mer i Skåne. Trädgårdsföreningen jämfört med Lunds botaniska trädgård, där alla dricker öl mitt på dagen som om det var på en uteservering. Just den frihetskänslan och "jag gör vad jag vill"-inställningen tycker jag saknas här och gör Lund till en lite bättre studentstad i mina ögon.