• Linköpingskillen Martin Jakobsson var med om en motorcykelolycka och fick beskedet att han var 17 procent invalid, men han gav sig inte och tack vare träningen är han nu starkare än någonsin. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingskillen Martin Jakobsson var med om en motorcykelolycka och fick beskedet att han var 17 procent invalid, men han gav sig inte och tack vare träningen är han nu starkare än någonsin. Foto: Dennis Petersson
  • Med frasen "Be Your Own Hero" påminner han sig dagligen om vilken fantastisk resa han genomfört sedan olyckan. Foto: Dennis Petersson

Var millimeter från att bli invalid

"Jag fick mitt liv tillbaka"

Med ett nytaget mc-kort gav han sig ut på vägarna en varm sommardag i augusti. Kurvorna manövrerades i en hög hastighet, adrenalinet flödade och lyckan var på topp, men till sist tog det stopp och olyckan var framme. Där och då var Linköpingskillen Martin Jakobsson några ynka millimeter från att bli invalid, eller i värsta fall mista livet. – Det fick mitt liv att vända, berättar han.

Att den numera väletablerad personliga tränaren fått sin kropp raserad av en mc-olycka, endast åtta år tillbaka i tiden, är svårt att tro. Med lätta steg och ett konstant leenden sprider han positivism omkring sig och när vår tidning träffar honom utanför Studio Fitness på Sankt Larsgatan i Linköping sprudlar han av energi. Han har ett nytt projekt på gång, något han ser fram emot, vid gymmet där vi befinner oss.

– Jag kommer att lämna mitt uppdrag på World Class och ta över verksamheten här, den 21 april öppnar jag officiellt. Först ska det renoveras och fräschas upp, och sedan vill jag att det blir ett roligt och familjärt gym i centrala Linköping där jag, plus några handplockade kollegor, kommer att finnas till hands, berättar Martin.

Snäva kurvor

Den ambitiösa företagaren bär på en stark historia, något som har format honom till den person han är idag. Under sommaren 2009 kom hans liv att vändas upp och ned, närmare bestämt den 8:e augusti. Trots kraftiga protester från sin mor skaffade han ett motorcykelkort, köpte en hoj och fastnade för den fartfyllda aktiviteten, men endast en kort period därefter var det roliga slut, och det som inte får hända hände.

– Jag kom till en kurva och efter den kom en kurva till. Då jag inte hade haft motorcykel särskilt länge ställde jag mig på bromsen och bågen ställde sig rakt upp, sedan körde jag av vägen och smällde rakt in i ett träd. Själv minns jag inte olyckan alls, men jag har fått det återberättat av vänner som var närvarande när det hela inträffade.

Aldrig återställd

Smällen var kraftfull och Martin fördes till sjukhus med svåra skador. Sprickor i halsryggen toppades av ett sprucket skulderblad, en brusten mjälte, en bruten handled och flera frakturer på överkroppen. Hans kropp skulle aldrig återhämta sig och ett år efter den hemska incidenten fick han beskedet att han var 17 procent invalid, ett besked som högg till i hjärtat hos den tidigare plattsättaren.

 – Under det första året var jag otroligt nedgången, jag var inte mig själv på några som helst plan. Läkaren sa att jag aldrig skulle kunna leva mitt liv som vanligt igen, och dessutom gick jag upp i vikt och mådde psykiskt dåligt, men sedan hände någonting. Jag bestämde mig för att inte acceptera situationen och började träna, och därefter blev jag bara bättre och bättre.

Hittade rätt

Efter ett halvår började träningen att ge resultat, vardagen blev enklare, arbetet flöt på och kroppen blev allt starkare. Tack vare framgången hittade Martin rätt i livet. Han blev frälst av träningen och bestämde sig tidigt för att bli PT, han vill inspirera och hjälpa andra till att genomföra samma resa som han själv, en resa han tidigare inte trott varit möjlig.

– Jag fick mitt liv tillbaka tack vare träningen, man kan aldrig veta hur det hade slutat annars. Det kan låta konstigt, men jag ser inte olyckan som något dåligt. Den inträffade den 8:e augusti, och nu har jag tatuerat en åtta på armen, så jag ser det som mitt lyckotal. Olyckan fick mitt liv att vända, berättar Martin och fortsätter:

– Jag uppskattar livet på ett helt annat sätt nu och olyckan förde med sig så många bra saker. Idag är jag en helt annan person, det som inte dödar gör en starkare och det här har gjort mig fruktansvärt stark för att tackla vardagssysslor och uppskatta personerna runt omkring mig. Jag överlevde något jag inte skulle överleva, och det betyder något.

Vändningen

Byggbranschen var aldrig Martins melodi, och enligt honom själv gjorde olyckan att han tog sig ur en negativ spiral, en spiral han tror att han fortfarande hade befunnit sig i om det hela inte hade inträffat.

– Jag tror det är många som blir kvar i samma härva och aldrig tar sig ur. Olyckan fick mig att ta tag i saker och ting. Jag ville inte fortsätta som plattsättare, jag ville jobba med träning och människor och då såg jag också till att det blev så. Hade jag inte smällt med bågen hade jag säkert suttit där, 20 år senare, och inte trivts på jobbet.

Hockeyspelare

Idag är han en väletablerad PT, med ishockeyspelare som Klas Dahlbeck, Mattias Bäckman, Joakim Hagelin och Christian Engstrand som sina kunder, men det är de små framgångarna som motiverar honom, när han ser att hans arbete ger resultat.

– Jag får ofta frågan om jag tycker det är speciellt kul att träna hockeyspelare. Visst är det ärofyllt, men å andra sidan är det lika kul och hedrande om någon helt annan vill köpa 70 tillfällen hos mig för att de vet att jag kan hjälpa dem. Jag blir lika glad om spelarna gör framsteg på ishockeyrinken som om någon av mina kunder lyckas förbättra deras rörlighet.

Nu ska han satsa hundra procent på att göra Studio Fitness till det gym han så gärna vill att det blir, och om han är beredd att lägga ner kraft? Det kan ni ge er på.

– Framgång för mig är inte pengar, det är att göra någonting man verkligen älskar och det har jag hittat nu. Det måste vara det bästa som finns i hela världen.

 

Martin Jakobsson

Ålder: 34

Bor: Centrala Linköping

Familj: Sambo och två barn, 10 och 7 år gamla

Intressen: Ishockey, träning, familj och andra sporter

Förebild: "Jag är min egna förebild"

Udda fakta: "Kallas Lurpen av min mamma"

Favoritplats i Linköping: Hemma med familjen