• Samtal med tiggarna som tillfälligtvis bodde under järnvägsbron. Foto: Ylva Julén
  • Ylva filmar och dokumenterar. Foto: Gabriel Diia
  • Pjäsen går nu på teatern i Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Varför provocerar den utsträckta handen?

På Östgötateaterns stora Scen i Linköping kan man fram till den 13e mars bevittna hur man med kulturens hjälp kan skildra hur humanismen är på väg att förlora kampen mot rädslans och föraktets makter.

I den nyskapande teaterföreställningen, Bröllopsresan, om tiggares liv sätter ensemblen i en tre timmar lång föreställning fingret på vår ofullständiga inställning till våra så kallade EU-migranter.

De som sitter under bron

Föreställningen har visats i Norrköping med framgång och nu kommer den äntligen till Linköping.  Förutom att pjäsens innehåll är otroligt viktig för samtiden så är den dokumentära formen man använt väldigt intressant.

Ramverket i Bröllopsresan är en kärlekshistoria om det rumänska paret Gabriela och Marian som efter den ekonomiska krisen tvingar paret att lämna ett fungerande liv i Italien. Gabriela och Marian ger sig ut i ett sönderfallande Europa på en bröllopsresa för att finna jobb. När man kommer till Sverige kraschar deras bil och det blir början på ett fall utan skyddsnät, som slutar på en tiggarkudde utanför Hemköp i Linköping. Regissörerna Ylva Julén, Johan Huldt och projektledare Peter Sundberg samt skådespelarna i ensemblen har gjort en upplyftande och uppmanande teaterföreställning som inte lämnar någon oberörd.

Pjäsen bygger på ett omfattande intervjuarbete, där bland andra tiggare, hjälparbetare och östgötar fått berätta om sina upplevelser kring tiggeri och tiggare.

– Med berättelsen om det rumänska paret Gabriela och Marians kärleks- och överlevnadskarusell hoppas vi bärga in ett snitt ur vår samtid på scen, säger regissör Ylva Julén och fortsätter:

– Jag mötte Gabriela och Marian i ett soppkök i Linköping sommaren 2014 och det blev startpunkten för ett samarbete där jag under flera månader följde paret i deras nya vardag. Gabriela blev så småningom tolk, dörröppnare och koordinator för våra dokumentära inspelningar med de landsmän som hon och hennes man mötte under sin fortsatta resa.

Om ni mot förmodan enbart ska gå och se en föreställning i vår då bör ni prioritera Bröllopsresan. Inte minst för att utmana era fördomar och för att se hur humanismen kan vittra sönder om vi inte är vaksamma.