• Den tionde oktober kommer James Blunt till Cloetta Center. Foto: Pressbild

Världsstjärna till Linköping

Han har sålt över 17 miljoner plattor och ligger ständigt i topp på alla möjliga listor världen över. Nu kommer James Blunt till Linköping och Cloetta Center för en spelning den tionde oktober.

Då James Blunt erövrade världen 2005 verkade det som en självklar framgång. Men vägen dit hade inte varit helt spikrak. Efter uppväxten i England tog Blunt värvning i militären. Hans tjänstgöring skulle ha blivit 48 månader, men den blev sex år. Stationerad runt om i världen hade han gitarren med sig. Då James Blunt till sist gav musiken en ordentlig chans och uppträdde på mässan South By Southwest i Austin blev han upptäckt av låtskriverskan Linda Perry. Perry knöt Blunt till sitt nya skivbolag och debutskivan ”Back To Bedlam” spelades in i Los Angeles. Men när den väl släpptes i oktober 2004 hände ingenting - inte förrän den tredje singeln ”You're Beautiful” gavs ut.

Avskalat album

På fjolårets skiva ”Moon Landing” återvände James Blunt till sin ungdom och sitt musikaliska ursprung. Resultatet blev ett avskalat och personligt album som älskats världen över av alla dem som blev handlöst förälskad i Blunts succéartade debut ”Back To Bedlam”. Nu är det klart att James Blunt gör en Sverigeturné i höst. I oktober når hans ”Moon Landing 2014 World Tour” Linköping.

Topphit

Den finstämda singeln med den avskalade videon tog världen med storm – bland annat sålde ”You're Beautiful” över tre miljoner exemplar i USA. Så väl singeln, som albumet ”Back To Bedlam”, rusade upp till den svenska topplistans första plats. Plötsligt var ex-militären Blunt en femfaldigt Grammynominerad världsstjärna, som sålde miljontals skivor. Sedan de plötsliga framgångarna med ”You're Beautiful” har James Blunt släppt ytterligare tre skivor. Han har sålt över 17 miljoner album och ännu fler singlar, samt haft över 250 miljoner streams på både Spotify respektive YouTube. Anledningen till alla framgångarna? James Blunt är helt enkelt en fantastisk duktig låtskrivare, som bara behöver ett par takter för att beröra sin publik.

Jätteroligt

– Självklart är det jätteroligt att kunna få hit den här typen av artist till Linköping och Cloetta Center. Det är inte varje dag som vi har en världsstjärna i stan, kommenterar en glad Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget i Linköping.