• Leonid Zhelezny kan sin Paganini. Foto: Pressbild

Världsviolinist spelar Paganini

Leonid Zhelezny är en rysk violinist som gjort sig ett namn på världens alla scener. Utbildad I Moskva där han studerat under professor Aleksander Vinnitskiy mellan åren 2008 till 2012.

Han har vunnit priser i flera internationella tävlingar, och kom två vid en internationella Beethoventävlingen i Wien 2010. Han har spelat på många festivaler hemma i Ryssland men även utomlands och 2014 var han i Stockholm för att tävla i Stockholm International Music Competition.

Spelar som besatt

Nu kommer han till Linköping den 14 februari, på alla hjärtans dag, för att spela tillsammans med Linköpings symfoniorkester. Under ledningen av dirigenten Joachim Gustafsson kommer man att spela musik av både den finske kompositören Sibelius och sedan delar Niccolo Paganinis första violinkonsert.

Inspirerade Yngwie

En symfoni som väl kräver sin man. Paganini var på sin tid känd för sitt mycket skickliga violinspel och det sades även att han sålde sin själ till djävulen bara för att bli nå en så extrem skicklighet som musiker. Till skillnad mot många andra i samma skola var han helt självlärd. Paganini har, bland annat, inspirerat den svenska supergitarristen Yngwie Malmsteen.