• Michael Max och Inga Petersson. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Värmen är jobbig för äldre

Michael Max är samordnare på Gåsens vårdboende i Skäggetorp och han berättar att värmen är mycket jobbig för de äldre och för personalen. Kommunen har ingen formulerad katastrofplan för värmen, men de sätter in åtgärder.

På Gåsens vårdboende sitter flera personer ute på gården. Där dricker de saft och äter salta pinnar. Michael Max säger att de köper mer vätskeersättning, kolsyrat vatten och snacks för att de boende ska klara av värmen. Trots det tackar många äldre nej till promenader och aktiviteter för att de inte orkar.

– Vi ser att de mår sämre i värmen, och vi står maktlösa. Tack och lov har vi inga som ligger med sår, bakterier frodas ju i värmen, berättar han.

Det finns inga fläktar i sovrummen, Michael Max berättar att fläktarna är slutsålda i hela Sverige.

Individuella åtgärder

– Vi sätter alltid in åtgärder och i de här fallen, när det gäller värmeböljan, så blir det ganska många individuella åtgärder, berättar Camilla Scharff, affärsområdeschef på Leanlink.

Exempel på åtgärder är mer dryck, se till att de äldre får i sig mer salt och att sjuksköterskor tillsammans med läkare i vissa fall ser över medicineringen. Per Petersén, direktör på Leanlink, tycker att det har fungerat bra att tackla värmen på vårdboenden.

Standardhöjning

Omsorgskontoret är förstahandshyresgäst och äger lokalfrågan. Verksamheten köper själva in exempelvis fläktar och markiser till äldreboenden för att underlätta värmeböljan. Michael Max tycker att kommunen ska installera air condition.

– Ju mer värmeböljorna kommer är det kanske så våra vårdboenden måste utrustas. Man kan ju hoppas att air condition kan bli en standardhöjning, säger Camilla Scharff.

Per Petersén menar att det även finns nackdelar med air condition.

– Ibland är det inte så bra med air condition som går på full rulle, eftersom du kan bli förkyld.

Orkar ingenting

Ally Karlsson, 95 år, och Inga Petersson, 86 år, bor på Gåsens vårdboende. Inga Petersson har problem med andningen och i värmen får hon ännu svårare att andas. Och både Inga Petersson och Ally Karlsson har svårt att sova.

– Värmen är jobbig, den är väldigt påfrestande. Jag blir trött och orkar ingenting, berättar Ally Karlsson.