Varning för bedragare

Nu varnar polisen återigen för att personer kontaktar äldre i deras boende i syfte att stjäla. Släpp aldrig in dem personer du inte känner igen eller som kan visa en idhandling varnar nu polisen.

De senaste åldringsbrotten där personer har kontaktat äldre med syfte att ta sig in i deras hem och sedan stjäla inträffade i Motala den den åttonde och nionde januari och i Gamla stan. Tillvägagångssättet är liknande vid de båda tillfällena är likande och går till på så sätt att en person ringer upp och säger sig representera ett företag som ska kontrollera vattnet i bostaden. Efter detta så har två män kommit till bostaden varav en av männen satt igång att spola i vattenkranarna. I det ena fallet så lämnade de båda männen då den boende i lägenheten sagt att en anhörig varit på väg. I det andra fallet vände de båda männen i dörren då anmälaren avkrävde dem en id-handling. Den ene av männen beskrivs vara i 20–25-årsåldern, talar svenska och har ljust brunt hår och bar vid tillfället en svart jacka. Den andre mannen beskrivs vara i 40-årsåldern och har svart jacka.

Ett förslaget brott

– Att ge sig på äldre i deras bostad där de ska känna sig trygga är ett synnerligen förslaget brott och något vi verkligen ser allvarligt på, sade polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid ett annat tillfälle då personer försökt att lura äldre i sin bostad. Polisen uppmanar till försiktighet. Släpp inte in obehöriga i bostaden och avkräv alltid legitimation då risken annars är stor för att bli utsatt för stöldbrott. Kontakta alltid polisen på telefon 112 i pågående eller akuta ärenden. Gäller det allmänna tips eller råd, ring 114 14.