• Mathias Sundin är orolig för företagsflytt. Foto: Tommy Pettersson

Varning för företagsflytt

Sveriges nuvarande regler för personaloption riskerar att flytta företags expansion utomlands om vi inte ändrar dem.

Spotify ökar med 1000 personer i New York, till 1900 anställda. Det blir därmed troligen deras största kontor i världen.

Varnade förra året

Jag som Liberalernas skattepolitiske talesperson är orolig att Spotifys och andra "Startups" huvudsakliga expansion kommer att ske i andra länder om Sverige inte ändrar personaloptionreglerna.

Nu ser vi det ske som Spotify varnade för förra året. De flyttar inte från Sverige, utan expansionen sker i huvudsak i andra länder. Om Sverige hade ändrat optionsregler, eller i alla fall aviserat en ändring som träffar de mest framgångsrika svenska startup-företagen, hade denna expansion kunnat ske i Sverige.

Det är sorgligt att se detta grova misslyckande för regeringen och Sverige. Ett av våra mest kända varumärken för den svenska startup-framgången kommer inom kort ha sitt största kontor utomlands. Dags att vakna nu! Det kommer ske i fler bolag.

Undvik Kodakmoment

Kodak uppfann digitalkameran, men fattade inte potentialen och var 2012 bankrutt och utkonkurrerade av digitalkameran. Låt inte Sverige ha ett sådant "Kodak moment".