• Många har till exempel magknip i onödan. Genom att lägga om kosten kan välbefinnandet bli mycket bättre, vet Maja Stål. Foto: Julia Kimell

Vasastadens nya KOSTRÅDGIVARE

Hennes forskarväg var utstakad men hon kände att hon ville hjälpa människor på riktigt. Så Maja Stål flyttade hem till Linköping och startade Majas kostrådgivning och näringsterapi.

När våra magar mår bra gör Maja Stål detsamma. Hon har läst om nutrition och livsmedelsvetenskap på hög nivå och tack vare kunskaperna i biokemi, anatomi och fysiologi är hon ett år från att kunna bli biomedicinsk analytiker. Och det är det som är planen på sikt: att bredda utbudet ytterligare och kunna ta blodprov och liknande.

– Jag brinner verkligen för det här, det är härligt att kunna hjälpa folk till ett bättre liv. Under min forskartid vid Göteborgs universitet kände jag att det var tråkigt att göra samma laboration om jod varje dag. Men jag fick det jag sökte, nämligen massor av fakta om vitaminer och mineraler och magproblem och hormoner som jag ville använda på riktigt, och småningom föll bitarna på plats, säger hon.

Nära kollegor

Hennes företag är väldigt nytt – det var först i september i fjol som hon kom i gång. Hennes rum ligger i samma lokaler som en massör och en zonterapeut – ett samarbete hon uppskattar.

– Det är bra att jobba i samma bransch och kunna rekommendera varandra. Jag var från början kund hos zonterapeuten som berättade att ett av rummen här var lediga. Men tankarna om eget kom redan under våren i fjol.

Då var hon anställd som kostrådgivare på ett hälsoföretag i Norrköping men hann knappt ha någon kund innan företaget behövde läggas ner. Men det gjorde inget för Maja, som egentligen ville återvända till hemstaden Linköping.

– Framför allt är det väldigt kul att ge råd. Jag har själv haft problem med magen och vill hjälpa andra att komma på rätt. Mat som medicin är ett väldigt intressant område. I stället för att använda läkemedel kan så otroligt mycket ordnas bara genom att lägga om kosten: att utesluta vissa livsmedel och tillsätta andra.

Ont i magen

För sin egen del var det gluten som visade sig vara boven i dramat. Och det är hon långt ifrån ensam om. Många har en läckande tarm utan att inse att det är för att de inte tål gluten. Ett annat exempel: selleri sänker blodtrycket och natrium höjer blodtrycket.

– Det tar visserligen längre att få effekt med kostens hjälp, men i många fall har man nog lite för bråttom med att ta till läkemedel. På sikt ger det naturliga bättre effekt, det tar tid att läka en tarm.

Under en kostrådgivning börjar Maja Stål ställa frågor i ett hälsoformulär för att kunna ge en första bild av vad personen stoppar i sig. Hur ser frukosten ut? Finns det någon bakgrund med sjukdomar och mediciner? Används hälsokost? En del kunder kanske inte har några direkta problem, men känner ändå att de vill ha balans.

– Till exempel om man har ett skiftesarbete eller nattjobb, då finns det vissa livsmedel som gör sig bättre än andra. Sedan kan man vilja ha hjälp med att upprätthålla den nya livsstilen. Det ska ju funka i praktiken också, någon jojobantning är det verkligen inte tal om.

Vill testa håret

Maja Stål ger tips och råd och lägger upp en behandlingsplan. Efter något tillfälle kan hon ge råd på kosttillskott också.

D-vitamin är ett tillskott de flesta behöver, något som uppmärksammats mycket i media på sistone.

Maja Stål tror att den ”alternativa medicinen” – som mat i stället för medicin i någon mån kan sägas vara - kommer att öka framöver. Hon upplever att man i Sverige är onödigt kritiska i många fall.

– I många andra länder är det mer accepterat. Jag tycker man borde ha båda som komplement till varandra inom vården.

Nu närmast hoppas hon komma igång ännu mer med företaget, och vill framöver kunna försörja sig på det till fullo.

Men förhoppningsvis väntar steg ett i vidareutbildningsplanen redan inom kort.

– Jag har sökt till hårmineralanalysterapeut - ett hårprov kan avslöja mycket om måendet. Det är en intensivkurs på ett par helger, så det krockar inte med jobbet. Jag blir aldrig mätt på kunskap, drömmen vore att kunna ta blodprov också för att få svart på vitt hur man mår.