• Louise Alenbrand får stöd av landshövdingen på Bondens egen marknad. Foto: Tommy Pettersson

Växjö blev Årets Matlandethuvudstad

Vinnare i tävlingen Årets Matlandethuvudstad 2015 blev Växjö. I förra veckan Eskil Erlandsson fick åka neråt sina gamla hemtrakter för att gratulera Växjö till segern.

Politikerna Paul Lindvall, Muharrem Demirok och Louise Alenbrand från nätverket Östgötamat hade skickat in en ansökan från Linköping till Eskil Erlandsson och hans expertråd.

Men Linköping nådde inte ända fram denna gång. Från fem finalistbidrag har landsbygdsministerns Expertråd valt ut korades Växjö till vinnare i tävlingen Årets Matlandethuvudstad 2015.

Övriga finalister i årets tävling var Borgholm, Kristianstad, Linköping och Strängnäs. Kristianstad kom tvåa och övriga tre städer kom på en delad tredjeplats.

– Det känns verkligen jätteroligt för mig att presentera att juryn för Matlandethuvudstaden i år har utsett Växjö till att bli 2015 års vinnare. Som smålänning är jag så klart extra glad och stolt över att Växjö kammade hem segern, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i en kommentar.

Skam den som ger sig

Växjö blev den femte staden som har utsetts till Årets Matlandethuvudstad och tar över efter Jokkmokk som innehar titeln under 2014. Syftet med tävlingen är att visa på de möjligheter som finns i att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige - det nya matlandet.

Tävlingen är ett sätt att uppmärksamma all den kreativitet som finns kring lokal och regional mat och det arbete som bedrivs runt om i Sverige för att skapa jobb och tillväxt med maten som utgångspunkt.

– Det var synd att vi inte vann men vi har redan på tjänstemannanivå börjat skissa på en ny ansökan till nästa år. Linköping har absolut förutsättningar att bli Matlandethuvudstad. Här sker mycket inom matområdet, både produktion och annat. Se bara på Bondens marknad, som myllrar av färger och dofter. Mycket av varorna som finns här kommer också från Linköping, säger Muharrem Demirok.