• Hovmästare Pietro Pastore har tagit med sig risottoreceptet från Italien och Carmelo Leone rekommenderar vinet. Foto; Tommy Pettersson
  • Biodynamiska vinet Mongrana är producerat av en blandning av druvorna Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon. Foto: Tommy Pettersson
  • Rödbetsrisotto för fyra Personer.

Vegetariskt plus Biodynamiskt

Under de senast åren har intresset vuxit för det vegetariska och veganska kökets möjligheter. I dessa kök finns det olika sorter och människor; vegetarianer som laktovegetarianer, ovo vegetarianer, veganer och det finns också olika orsaker varför man väljer att bli vegetarian som till exempel Klimat-och miljöskäl, hälsoskäl samt djurrättsliga.

Är man vegetarian äter man också gärna produkter som har ekologisk eller biodynamisk ursprung samt oftast lokalproducerat.

Inte en trend

Att äta vegetariskt är inte bara ett "mat trend" som kommer att försvinna som andra "trender" inom matkulturen. Det växer även mer och mer fram efterfrågan om att dricka mer ekologiska dryck som öl, cider smoothies och framförallt natur vin eller biodynamiska viner.

Biodynamisk vin produceras genom odling i naturliga processer där man strävar efter att utnyttja de jordiska och kosmiska krafterna. I framställningen används aldrig ämnen av animalisk ursprung som exempelvis geléer eller albumin som används för att drar till sig partiklar. Dessa partiklar sjunker till botten vilket gör att man lätt kan avlägsna dessa genom filtrering. Syftet med detta är att göra vinet klart och stabilt.

Mongrana

En av mina favoriter är det biodynamiska vinet "Mongrana" vinet som kommer från Toscana i Italien. Vinet är producerat av en blandning av druvorna Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Denna blandning ger vinet en fin rubinröd färg. Vinet har en uttalad bärighet med inslag av fatkaraktär och kryddighet. Dofter som körsbär, typiskt för Sangiovese, och svarta vinbär, typiskt för Cabernet sauvignon, är dominanta men det finns även inslag av tobak och läder. I smaken är vinet komplext, elegant och kraftfullt, men välbalanserat, med en lång eftersmak. Doften domineras av smaken "mörka bär". Vinet har en lång och elegant eftersmak.

Risotto och rödbetor

Jag rekommenderar att man njuter av detta vin med en risotto al gorgonzola och rödbetor, en vegetarisk maträtt. Ofta när man lagar en risotto använder man köttbuljong men i den föreslagna risotton använder man en rödbetsbuljong. Buljongen görs genom att koka rödbetor som används till den "röda buljongen" i risotton.

Börja med att fräsa lite gul lök i olivolja tillsätt risotton och därefter ett ekologisk rött vin, Monograna vin. Fortsätt att spä risotton med rödbetsbuljongen som man har tidigare filtrerade medans riset kokade. När riset är klart, stäng av värmen och tillsätt rödbeta. Rör ner gorgonzola i risotton med lite parmesanost. Lägg upp risotton på tallrikar och garnera med kuber av gorgonzola, valnötter, färsk timjan och svartpeppar.

 

Risotto för fyra Personer

En gul lök

300 g rödbeta

300 g Arborio Risotto

150 g gorgonzola d.o.p.

100 g Parmesan

Svartpeppar, färsk timjan, salt och valnötter

 

Carmelo Leone
Sommelier