• Annelie, Peter och Andreea framför en av Susanne Hilkes tavlor som ska hängas upp så småningom. Foto: Tommy Pettersson
  • Annelie och Andreea förbereder och planerar inför vernissagen. Foto: Tommy Pettersson
  • Peter Widén upplåter Galleri Blå kompetens och lokaler för auktionen . Foto: Tommy Pettersson

Vernissage och auktion på Galleri Blå

Till förmån för anhöriga till cancerpatienter

År 2016 arrangerade tre engagerade kvinnor en insamlingsgala till förmån för hjärncancerforskning på uppdrag av Putte Angelins minnesfond. Initiativet till både minnesfonden och och stödgalan kom från Annelie Angelin-Stålnert, Andreea Bernicu och Nina Karlsson.

Alla pengar som samlades in på galan gick den gången oavkortat till forskning om hjärntumörer och för en bättre sjukvård. Nu har väninnorna Annelie Angelin-Stalnert och Andreea Bernicu tagit ett nytt initiativ tillsammans med Galleri Blå i syfte att stödja anhöriga till som har hjärntumörer.

Den här gången ska man anordna en vernissage och auktion på ett antal tavlor av Susanne Hilke den 20:e mars i Galleri Blå.

Auktion till förmån för barnen

Den 12 december drabbades Putte Angelin av ett stort epileptiskt anfall och efter att ha åkt upp akut till sjukhuset kunde man så småningom konstatera att Putte hade en hjärntumör. Efter den vändan följde en lång kamp mot sjukdomen där läkaren gav Putte ett och ett halvt år kvar att leva. Det blev dock fyra år för Putte med återfall och ett vaccin som man fann efter att hans syster Annelie varit ihärdig. Putte Angelin dog den 10 november 2015. Hans systers envishet och vägran att ge upp gav Putte några år extra  genom att han passade in i Giuseppe Stragliottos vaccinstudieprogram.

– Det började med att jag skulle samla in lite pengar till Giuseppe Stragliottos arbete när Putte gick bort. Sedan träffade jag Andreea och vi bestämde oss för att bilda Putte Angelins minnesfond, berättar Annelie Angelin-Stalnert.

Andreea Bernicu träffade Putte Angelin 2007 när han jobbade på Stångs Magasin som hon och hennes dåvarande make ägde fram till att man sålde restaurangen 2011.

– Nu inriktar vi oss också  på att kunna hjälpa anhöriga till de personer som har hjärntumör, säger Andreea Bernicu som i dagarna är i färd med fixa inför auktionen.

Fortsätter att kämpa

 De 17 tavlorna som ska säljas på auktionen är gjorda och skänkta av hobbykonstnären Susanne Hilke. Hilke är disputerad neurokemist med särskilt intresse för stress och mänskligt beteende och konst. Med penna och tusch som ständiga följeslagare genom livet lärde hon sig senare färg och ljus med olja och akryl under några års utbildning hos Florent Sickenga, konstnär och rymdjournalist.

– Tavlorna i denna aktuella samlingen är ett resultat av de senaste tio årens mer abstrakta måleri, där utgångspunkten är en sinnesstämning och slutpunkten är det som växer fram prestationslöst. Temat i alla tavlor är någon form av avslut och ett avslut följs alltid av en ny början, säger Annelie Angelin-Stalnert och fortsätter.

– Verken har skänkts till förmån för att stödja de människor som finns bredvid någon med hjärntumör och outtröttligt kämpar, de närstående, och framförallt barnen.

I centrum

Någon mer central utställningsplats för tavlorna är svårt att hitta i Linköping. Galleri Blå, mitt i centrum, är ett välkänt och uppskattat galleri.

– Det är både intressant och roligt att få delta i den här insamlingsauktionen genom att bjussa på lokalerna. Det kändes självklart för mig när Annelie och Andreea ställde frågan , säger Peter Widén som har Galleri Blå och ställer upp med sina resurser och lokaler.

Auktionist för Vernissagen är Cecilia Cici Möller som till yrket är fotograf. Hennes fotografier hittar man i inredningstidningar men också i annonser och pressbilder för bland annat tv4. Cici har en Master i Medicinsk Biologi och har forskat inom cancerområdet innan hon bytte bana.