• Veronica Palm återvände platsen där hon spelade amatörteater i gamla Folkets Hus. Foto: Tommy Pettersson

Veronica Palm på hemmaplan igen

Veronica Palm gästade socialdemokraterna i Östergötland i lördags på deras partidistriktskongess i gamla Folkets Hus på Ågatan. Klassisk hemmamark för Palm som är uppvuxen i Kisa och har sin politiska skolning i Linköpings Arbetarkommun.

Den gångna helgens distriktskongress avlöpte traditionsenligt i ordnade former. Lena Micko blev omvald till distriktsstyrelseordförande och Veronica Palm fick lugnt och metodiskt redogöra för vad som hänt hos socialdemokraterna i Stockholm under den gångna veckan. Länets kongress följde tätt efter den medialt påpassade partikongressen i Stockholm där man sydde ihop stora delar av en politik som ska hålla för en valseger 2014.

Föreslås omvald

Gästtalaren Veronica Palm föreslogs nyligen av en enig valberedning att bli omvald som ordförande för Stockholms Arbetarekommun. Socialdemokraterna i Stockholm håller årsmöte den 27:e april och ska då man bland annat välja styrelse.

– Det känns jättebra att vara här igen och jag blir påmind om att jag spelade teater här för väldigt länge sedan. Det känns också fint att så många människor inom arbetarrörelsen väljer att gå in och prata politik en så här vacker vårlördag. Det är ett bevis på att ryktet om folkrörelsen Sveriges död är betydligt överdrivet, säger en pigg och engagerad ordförande och fortsätter politiskt.

– Jag kan också reflektera över att Linköping skulle kunna växa än mer om man hade en bättre jobbpolitik och bostadspolitik än vad man har idag. Finns bostäder och jobb så leder det till att folk vill flytta hit.

Leder länets socialdemokrater

Efter några mindre framgångsrika val till riksdag, kommun och landsting har nu uppmarschen startat för en återkomst i ”regeringsställning” 2014. Ingen socialdemokrat tar ut något i förskott men med en stabil partiledare som är väl förankrad i rörelsen och en politik som finkänsligt svarvats fram vid den senaste kongressen finns det en viss tillförsikt.

– Tyvärr blev den allmänna bevakningen av partikongressen fokuserad på valen till styrelsen och mindre ägnad åt vilken politik vi vill föra. Kongressen är ett exempel på hur demokratin fungerar i partiet. Man ger och tar och delegaterna har ett djupt inflytande, inte minst genom att vi arbetar i utskott. Från Östergötland är vi speciellt glada över att jobbpolitiken fick så pass stort utrymme och att SSU:s förslag om 90 – dagarsgarantin för ungdomar gick igenom med vårt stöd bland annat, säger Lena Micko, omvald ordförande.

Tommy Pettersson