• Eldsjälarna Bosse Ohlsson och Bengt Samuelsson. Foto: Stefan Hedström
  • Handbollslegenden Stig Lennart Olsson. Foto: Stefan Hedström
  • Musik under kaffet. Foto: Stefan Hedström

Vi minns Folkungavallen

Östergötlands Idrottshistoriska Sällskap samlas tre till fyra gånger om året för att träffas och minnas Linköpings idrottshistoria. I onsdags talade man främst om Folkungavallen.

Platsen denna gång var på LOK-gården i Vidingsjö, ett stenkast från den egna skapelsen Östgöta Idrottsmuseum. Samtalen kretsade kring Folkungavallens 93-åriga historia, dess matcher och tävlingar.

Samtal

– Vi har haft den här typen av café i fyra år och det bygger på att de som kommer hit själva berättar om vår idrottshistoria här i Linköping. Sedan får vi hjälp av många, bland annat samtalsledararen Bosse Ohlsson, berättar vice ordförande Bengt Samuelsson.

Storhetstid

Den 75-åriga idrottsprofilen Bosse Ohlsson har tävlat i fotboll, bandy, ishockey och friidrott på elitnivå. Han är även känd för sina insatser i Radio Östergötland som sportreporter, där han är saknad av många idrottsintresserade.

– Det finns många viktiga händelser i Folkungavallens historia. För att ta några, när Gunder Hägg sprang hos oss 1944, eller när Derby slog Hudiksvall hemma och gick upp i allsvenskan 1976, minns Bosse Ohlsson.

Bland caféets deltagare kan man hitta handbollslegenden Stig Lennart Olsson som har ett VM-guld från 1958 och ett antal SM-titlar, bland annat två i Saab 1965 och -68.

Folkungavallen

93 år har gått och nu ska Folkungavallen rivas. Åsikterna går isär om beslutet.

– Jag är inte en av nostalgikerna. Folkungavallen har inte klarat elitnivå på länge och det blir allt vanligare att man har arenorna utanför centrum för att istället kunna bygga nya bostäder centralt, menar Bengt Samuelsson.

– Personligen tycker jag att det är synd. Folkungavallen har en anrik historia och jag hade velat att den skulle restaureras istället. Men, så är jag ju också väldigt nostalgisk kring det hela, ler Bosse Ohlsson.