• Charlotte Rohlin och Nilla Fischer har inspirerat tusentals fotbollspelare i Sverige.Foto: Patrik Ekström

Vi som vill upp

I skymundan av Europamästerskapen för damer, som äger rum i juli i bland annat i Norrköping och Linköping, har ett nytt samarbete inom damfotbollen ägt rum. Snart kommer intresset att fokuseras kring våra landslagsstjärnor Charlotte Rohlin och Nilla Fischer men då ska vi inte glömma varifrån spelarna kommer ifrån.

Östergötlands fotbollsförbund har nyligen beslutat att bifalla IK Östria Lambohovs ansökan om att bilda kombinerat lag med Vikingstad SK inom damfotbollen division 5 västra.

Vikingstad sportklubb som vi har skrivit om tidigare är en klubb som satsar både på bredden och för framtiden. Föreningen har tidigare gått före genom att bygga samarbete och satsa på breddidrotten och nu tar nu ett stort kliv famåt i och med det nya samarbetet.

Bredd ger elit

Inom Breddbollen samarbetar Vikingstad utanför Linköping redan med sex andra klubbar kring barn- och ungdomsverksamhet, utbildningar och domare och sedan i våras har Vikingstad SK även ett samarbete med IK Östria Lambohov för flickor 14 till 15 år. Samarbetet går bra och man har ökat truppen med nya spelare sedan sammanslagningen.

 Samarbetet man nu inleder om ett damlag i division 5 är både djärvt och framåtsyftande.

– Med en gemensam lösning kan vi med goda förutsättningar erbjuda bra träningsmöjligheter och ha en stabil verksamhet även för damfotbollen i klubbarna. Vi tänker oss att samarbetet sträcker sig över nästa säsong, säger Daniel Andersson, huvudtränare i laget.

Tillbaka till fotbollen

Östria Lambohov/Vikingstad kommer under resten av säsongen att spela hemmamatcherna i Lambohov. Medan spelarna stannar i sina respektive hemmaklubbar skapas möjligheten för damer som åter är sugna att spela fotboll igen, oavsett ambitionsnivå. Klubbarna har lag med tjejspelare som kommer underifrån i Lambohov och Vikingstad hela tiden.

– Damfotbollen behöver alla framtida fotbollsspelare, men vi försöker skapa goda förutsättningar här och nu. Genom det här samarbetet skapar vi en trygghet för spelarna som visar att vi har stabila lag och klubbar som vill satsa. Finns det bra verksamhet nu, skapas goda förutsättningar för framtiden, säger Vikingstads ordförande Roger Berzell.