• Lionga Ting arrangeras för sjätte gången nu i helgen. Foto: Tommy Pettersson

Vikingahistoria på tvådagarsfestival

I helgen arrangeras vikingafestivalen Lionga Ting för sjätte gången och som vanligt är det Caput Gothiae som ligger bakom.

Festivalen, som pågår på lördag och söndag den 16-17 augusti på ön mellan Tekniska verken och Nykvarnsparken, har ett tydligt vikingatema med aktiviteter för både vuxna och barn. I närheten av festivalområdet finns en historiskt betydande plats från vikingatiden där Östergötlands största skeppssättning ägde rum. Den exakta platsen är under Tekniska verkens asfalterade parkering.

För vetgiriga finns mycket att uppleva och lära under Lionga Ting och under festivalens båda dagar håller Bengt Elvstrand i föreläsningar.

– Det är den bästa föreläsaren vi kunde ha. Han var chef på riksantikvarieämbetet och med under utgrävningarna. Han kan allt om området, berättar föreningen Caput Gotiaes ordförande Micael Netz.

Dramatiserad historia

Årets nyhet på festivalen är dramatiserat historieberättande av Bastardus Sans.

– Det är en form av improviserad teater. Vi har inte haft dem här förut så det blir spännande för oss i föreningen också, säger ordföranden.

I övrigt återkommer mycket av programmet från tidigare år. Den populära vikingabåten ligger åter i hamn och bjuder besökarna på en tur på Stångån och det finns möjlighet att pröva på hantverk och handla tidstypiska prylar på marknaden.

– De flesta som kommer till marknaden är barnfamiljer, så man skulle kunna säga att det är vår största målgrupp. Men vi ser gärna att mer historieintresserade personer kommer och besöker Lionga Ting. Många linköpingsbor vet för lite om sin egen historia. Linköping var en viktig plats under vikingatiden, avslutar Micael Netz.