• Vilka ska man välja? Dubb eller dubbfritt, hur du använder bilen är helt avgörande. Foto: Max Elofsson
  • Per Fransson har drivit BVS i Linköping sedan 1989 och gillar att se nöjda kunder. Foto: Max Elofsson

Vilka däck ska jag välja?

Vi närmar oss vintermånaderna med stormsteg. Med det kommer också snön och slasket som bildas på landets gator, vilket innebär en trafikfara. Men vad är egentligen det bästa alternativet när det gäller däck för bilen? Svaret är att det måste bli en kompromiss.

Per Fransson har ägt Bilvårdsspecialisten BVS sedan 1989 och har alltid sålt däck till sina kunder. Inför de kallare månaderna av året när vägarna blir allt halare så finns det en del alternativ vad det gäller däck för bilen.

Det ena är friktionsdäck, det vill säga däck utan dubbar. Det finns två varianter av friktionsdäck, ett mjukare och ett hårdare.

– Mjukare däck genererar bättre grepp på is. De hårdare däcken skär bättre genom snö och slask när du kör snabbt på exempelvis en motorväg. Jämfört med dubbdäck så är båda två ganska dåliga på is, säger Per Fransson.

Mer säkerhet

Nackdelen med friktionsdäck är också att de slits fortare än dubbdäck.

– Dubbdäck ger mest säkerhet per krona. Men det innebär inte att det är det bästa däcket för alla. Är man ute efter maximal komfort så är friktionsdäcken bättre, säger Per Fransson.

Det är i dag omöjligt att ta fram ett däck som är bra på alla komponenter. Med andra ord så blir det alltid en kompromiss beroende på hur mycket man kör med bilen, hur långa sträckor, underlag och komfort.

– Komforten är ju också viktig. Dubbdäck som orsakar buller är inte heller särskilt bra om man är känslig mot det, säger han.

Bilens viktigaste del

Oavsett om man väljer friktions- eller dubbdäck så är prisskillnaderna inte särskilt stor. Det är generellt sätt större skillnad mellan varumärkena än däcktyperna.

– Däck ska inte väljas efter hur stor plånboken är. Däcken är utan tvekan det viktigaste på hela bilen, har du bra bromsar så spelar ju det ingen roll om du inte har bra däck. Det handlar om att göra det säkert för de som färdas i bilen oavsett om du har en gammal bil eller inte, säger han.