• Erik Andersson tycker att Linköpings universitet behöver ett kulturhus nära campus. Foto: Fanny Miles
  • Universitetsorkestern LiThe Blås får hålla till godo med diverse omkringliggande hyreslokaler för instrumentförvaring och repmöjligheter. Foto: Fanny Miles

Vill bygga kulturhus på campus

I tre år har nya och gamla studenter vid Linköpings universitet engagerat sig i projekt Blåshuset. Målet är att öppna ett kulturhus på eller i närheten av campus Linköping.

Det hela började för ungefär tre år sedan då universitetsorkestern Lithe Blås tröttnade på utspriddheten av lokaler.

– Lithe blås har lokaler på olika ställen för våra instrument, rep samt förråd. Alla med olika hyresvärdar. Vi vill ha ett gemensamt kulturhus där vi kan repa, ha spelningar och säkerhetsförvara våra instrument. Tanken är att huset ska komma till användning även för andra studenter. Man ska kunna hyra lokalerna i huset exempelvis, säger Erik Andersson, tidigare student inom teknisk fysik och elektroteknik. Han spelade barytonsaxofon i Lithe Blås i sju år och även om han nu lagt orkesterkavajen på hyllan engagerar han sig ännu i projekt Blåshuset.

Stadigt kontrakt

Det kan tyckas förvånande att det inte redan finns ett kulturhus på ett så pass stort campus som dessutom har antalet studentorkestrar i sin linda och är värdstad för studentorkesterfestivalen vartannat år. Kulturen har trots allt en uppenbar plats vid universitetet. Erik Andersson menar att avsaknaden av kulturhus kan hänga ihop med att universitetet är relativt ungt, i jämförelse med Sveriges desto äldre lärosäten.

– LiU är inte så gammalt jämförelsevis så kanske hann man inte med att väcka tanken om ett kulturhus vid uppförandet. Vi vill ta chansen nu när universitetet växer. Det spelar ingen roll om det byggs ett nytt kulturhus, om vi får ett stadigt hyreskontrakt någonstans eller om vi får ta över ett gammalt hus och renovera. Huvudsaken är att det ligger i närheten av campus så att det är tillgängligt för studenterna, säger han.

Angripa från två håll

Planen är att jobba från två fronter. Dels ta fram en projektplan och dels påbörja arbetet för att samla in pengar till projektet. En del i arbetet utgår från ett event som arrangeras lördagen den 16 april.

– Vi håller en slags kickoff på Kårallen. Vi behöver stöd från kommunen, universitetet och övriga Linköpingsbor så alla som vill stödja projektet är välkomna, uppmanar Erik Andersson.

Event hela dagen

Eventet har fritt inträde. Band och studentorkestrar spelar live, lek, lotteri och spel finns också.

– Det kommer vara lite folkparksstämning under dagen. Under kvällen äter vi mat, som finns att köpa, tillsammans och diskuterar projektplanen. Vid halv tio på kvällen är det eftersläpp med livemusik och dans, berättar Erik Andersson. Inträdet till festen kostar 120 kronor. Allt överskott från eventet går till projekt Blåshuset.

– Vi gör det här för att säkra Lithe Blås och andra studentkulturföreningars framtid.