• Tuncay Yuksel på sitt bar och kafé Ågatan där han spenderar sina kvällar. Foto: Julia Kimell
  • Tuncay Yuksel på sin favoritplats i Linköping - Ågatans bar. Foto: Julia Kimell
  • Tuncay Yuksel och fotbollsmattan. Det intresset sprider sig ända till puben. Foto: Julia Kimell
  • Tuncay Yuksel utanför bar och kafé Ågatan där han spenderar sina kvällar. Foto: Julia Kimell

Vill driva fram FC Linköping city till allsvenskan

Han har inte särskilt mycket fritid, Tuncay Yuksel. Men det är fullständigt självvalt och han trivs när han får göra det han brinner för. Att vara med och föra sitt FC Linköping city till allsvenskan.

– Tiden går fort när man gör något man verkligen älskar. Jag är ganska bunden i min fritid men fotboll är en hobby jag tycker om. Alla i styrelsen vill få ett herrlag i Linköping till elitnivå, det är min största vilja.

Hans uppdrag som ordförande i fotbollsklubben är helt på frivillig basis, men upptar en heltidstjänst större delen av året. På kvällarna jobbar han på Ågatan bar mat och café som han startade för fem år sedan. Han äger och driver det tillsammans med sin familj som jobbar där, och själv jobbar han hela sex kvällar i veckan.

– Det är skönt att ha sin familj anställd, då vet man att allting sköts rätt och som man vill, säger han glatt.

Det blir mycket kringarbete på dagarna också, och när han är ledig jobbar han för fotbollslaget FC Linköping city som vann division 3 förra året.

Sålde skägget

Nyligen sålde han sin sportbar i Skäggetorp, det blev lite för mycket för att hinna med sitt liv.

Som ordförande sitter han med och styr marknadssidan med företagsbesök och administrativt arbete kring matcher. Från december till januari handlar det om att dra in sponsorer och att förstärka organisationen och dra med folk, det behövs ständigt nya engagerade krafter.

– Jag är ansiktet utåt och ser till att alla sköter sig, och det gör de! Vi har en bra ledning och mycket bra folk omkring oss, helt på ideell basis. Vi har en ledning med eldsjälar som går mot samma mål. I fjol satte vi upp en målsättning att nå superettan om fem år. För att det ska bli möjligt krävs att näringslivet ställer upp och att vi i styrelsen gör vad vi kan. Det är viktigt att det kommer folk till matcherna. Vi har hockeyn och damfotbollen, men vi måste se att det finns ett stort sug efter herrfotbollen också. Det gäller att folk tar sig ut på arenorna.

Hemma i staden

Tuncay var 11 år när familjen flyttade till Sverige. Det var lite jobbigt i början men det gick över snabbt allt eftersom han lärde sig språket och fann sin nisch.

– Jag ser verkligen Linköping som min hemstad. Jag är uppvuxen här och är ganska bunden hit med tanke på mitt jobb och mina uppdrag. Men jag återvänder gärna till Turkiet också, nu senast på träningsläger då han hade semester en vecka.

För han lirar själv också, i Bjärka-Säby fotboll, division 6. När han hinner.

– Haha ja, det blir egentligen bara matcher. Det är kul och skönt att hålla igång lite.

Framgångsrik som ung

När Tuncay var 13 började han spela i Hemgårdarnas BK. Sedan tog det inte länge innan han lirade i LFF i pojkallsvenskan där han var anfallare. Därefter blev det LFF:s A-lag innan han flyttade ner till Turkiet 2003 för spel i turkiska division 2 i laget Mardinspor, under högsta ligan. Sedan blev det åter Sverige, och Stockholm där han spelade i IK Frej i Stockholm en halv säsong innan han lade av 2005. Jobbet och det sociala kallade. Men tre år senare hittade han tillbaka till Linköping. Han ville till familjen igen, och startade upp Ågatan.

– Där någonstans uppstod ett nytt sug för fotboll och jag började spela i division 5 syrianska Linköping. Andra året blev jag invald i styrelsen, där jag först var vice ordförande, berättar han. Jag gillar att lösa problem. Är framåt och en realist. Det är ibland en utmaning att få näringslivet att förstå att det är ett lag att räkna med. Just nu är vi inte i nivå med där vi vill vara. Folk börjar se herrfotboll på ett annat sätt, men det tar tid och vi är på rätt väg. Tillsammans kan vi göra det möjligt.

Vad gör du om tio år då?

– Jag vet inte, förhoppningsvis är Linköping i allsvenskan då. Jag vill fortfarande leva för fotbollen, vara nära och hjälpa till. Sedan har jag förstås tankar på hur Ågatan ska utvecklas. Jag vill expandera, bygga ut och satsa mer på mat.

 

FAKTA Tuncay Yuksel

Gör: Äger och driver Ågatans bar, ideell ordförande i FC Linköping city.

Bor: I Linköping, mitt i stan.

Född: I Turkiet.

Ålder: 31 år.

Familj: Singel, men har förstås min stora familj omkring mig.

Intressen: Fotboll, fotboll och fotboll. Spela själv, sitta på läktaren och leda andra. Det är kul att vara supporter också, även om det kan vara frustrerande; jag är en dålig förlorare så en förlust kan sitta i hela vägen till nästa match.

Drivkraft: Att Linköpings herrfotbollslag ska nå superettan, minst.

Förebild: Jag måste nog säga att jag kör mitt eget race.

Drömresa: Något varmt land där fotboll inkluderas.

Favoritplats i Linköping: Ågatan. Det är så min dag börjar, med en kaffe här ute, och något telefonsamtal.