• Anna Brynås, koncernchef för Swedish biogas international, utsågs nyligen till Sveriges främsta unga kvinnliga chef. Foto: Fanny Miles
  • Anna Brynås, koncernchef för Swedish biogas international, utsågs nyligen till Sveriges främsta unga kvinnliga chef. Foto: Fanny Miles
  • Biogas är så mycket mer än ett drivmedel. Anna Brynås engagerar sig för miljön både i privat- och i yrkeslivet. Foto: Fanny Miles

Vill förbättra planeten

Med gasen i botten, bokstavligen, har Anna Brynås klättrat energibranschens karriärstege. I dag sitter hon som koncernchef och vd på Swedish biogas och blev nyligen utsedd till Sveriges främsta unga kvinnliga ledare.

Det är inte bara en yrkestitel – vd. Det görs tydligt. Anna Brynås har ett miljöengagemang som rimmar fint med arbetsrollens främsta fokus.

– Jag drivs av ett samhällsengagemang och vill förbättra planeten och göra den hållbar, säger Anna rakt och koncist. Då är hon på rätt ställe troligen. Organiskt material bryts ner och blir till biogas. Det är ett naturligt kretslopp även om människans hand behöver få igång systemet.

Biogas till mycket

I Linköping har de flesta hört talas om biogasen och visst har den gjort sig ett namn världen över men samtidigt håller den en mer blygsam ställning. På reningsverk har biogas använts sedan 1950-talet men ändå förknippar de allra flesta fortfarande gasen med drivmedel. Vilket det förvisso är, men den går att använda till betydligt mer än så menar Anna.

– Biogas är en hörnsten inom den cirkulära ekonomin. Den används till el, värme, drivmedel och inom kemiindustrin. Jag vill också lyfta biogödselfrågan. När all gas som går att utvinna har utvunnits används restprodukten som ett gödselmedel inom ekoodling vilket gör att ekologisk odling i Sverige är starkt kopplad till biogasproduktion, säger hon.

Anna lutar sig fram i stolen när hon pratar. Hon verkar kunna det mesta inom ämnet. Sakligt förklarar hon hur matresterna på vår tallrik kan göras om till biogas och få stadens bussar att rulla. Som lekman förstår man nästan. Anna själv är kemiingenjör i botten med examen från Chalmers och har en bakgrund inom forskning och utveckling. Fast hon hade lika gärna kunnat bli psykolog. Efter ett års studier hoppade hon av och satsade på att bli ingenjör i stället.

– Jag har alltid varit intresserad av beteenden men också av naturvetenskapliga ämnen. Jag känner att den rollen jag har i dag förhoppningsvis kan inspirera fler unga kvinnor, säger hon ärligt.

Bodde i USA

Biogasbranschen hamnade Anna i från start kan man säga. - Jag fick jobb inom forskning och utveckling på Tekniska verken och fick sedan möjligheten att jobba i USA med att starta upp ett dotterbolag till Swedish Biogas. Under två år jobbade jag med en biogasanläggning i Michigan. Amerikanerna är positivt inställda till förnyelsebar energi men finansieringen går trögt, säger Anna. På liknande sätt är det i Sverige. Trots drivkraften hos beslutsfattare och politiker att uppnå ett fossilfritt samhälle finns det vissa bromsklossar.

– Biogas får inte subventioneras mer än det fossila vilket är märkligt i och med våra miljömål. Det är skrattretande. Biogasprisets index sätts efter oljepriset. Oljan får alltså agera norm, säger Anna och skakar frustrerat på huvudet.

– Vi gjorde mycket intensivt lobbyarbete för att biodrivmedel skulle fortsätta att vara skattefritt till år 2020. Vi lyckades men nu får vi jobba hårt igen för att kunna konkurrera på marknaden, säger hon.

Där är hon nu. Mitt i smeten, där det händer. Rollen som vd blev hon erbjuden under sin föräldraledighet år 2014. Då arbetade hon på infrastrukturbolaget Swedegas i Göteborg.

– Jag fick ett samtal från Swedish biogas styrelseordförande som erbjöd mig att bli vd. Där satt jag i myskläder med en bebis på axeln men jag tänkte att om han var galen nog att erbjuda mig tjänsten så kunde jag vara galen nog att tacka ja, säger Anna med en bestämd nick.

Hem till Vikingstad

Så fick det bli. Familjen flyttade hem till Linköping och tillbaka till gården strax utanför Vikingstad.

– Jag bor i mitt barndomshem på landet. Det är min rekreationsplats. Jag tog över gården 2007 och har behållit den genom alla år även om jag inte alltid bott där själv, säger Anna.

Hon poängterar att hon gärna rör på sig, till dit där jobbet är.

– Jag behöver både staden och landet. Då fungerar jag bäst, om jag får lite av båda, säger hon. Nu är hon dock stationerad i Linköping. På kartan i arbetsrummet syns pins i olika färger utplacerade. De pekar på olika biogasanläggningar runt om i Sverige. Det är där hennes fokus ligger.

– Min drivkraft är inte att vara chef, utan att få vara med och påverka och förbättra vår planet.

Fakta: Anna Brynås

Ålder: 34 år

Familj: Dottern Svea 2 år

Gör: VD och koncernchef på Swedish Biogas International i Linköping

Uppvuxen: Vikingstad

Bor: På landet utanför Vikingstad

Fritid: Umgås med vänner och uppleva nya saker

Otippat: Äter gärna varm "riktig" mat till frukost