• Ahmad Khateeb, Rana Ghanyam och Johnny Mahfod arbetar på nya mottagningen Pro Team tandvård i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Vill hjälpa asylsökande med tandvård

Nu har det öppnat en ny tandläkarmottagning i centrala Norrköping. På Pro Team tandvård är nischen öppenhet för alla, oavsett nationalitet. I tandläkarstaben finns personal som talar sju olika språk.

Tandläkaren Johnny Mahfod är engagerad i frågan att hjälpa asylsökande. Många kommer hit med tandbesvär och är i stort behov av akut tandvård. Därför vill han kunna avlasta Folktandvården som just nu inte hinner med alla patienter.

– När patienterna kommer till Folktandvården måste de ha dit en tolk samtidigt. Det vore bättre och billigare om jag kunde få hjälpa till, jag kan kommunicera direkt med patienterna eftersom jag pratar arabiska, säger Johnny Mahfod. När han kontaktade Migrationsverket med frågan hänvisade de till landstinget och där tog det stopp med svaret att de ska förhandla. Nu hoppas han att få hjälpa till för att ge tandvård åt alla. Han förklarar att det är sällsynt med regelbundna undersökningar hos tandläkaren. I många länder uppsöker man bara tandläkaren när man har fått besvär.

– Jag har under mina år som tandläkare inom Folktandvården träffat patienter från många länder och det finns inget annat land som har så bra tandvård som vi har här i Sverige. Det beror till stor del på att vi har så bra barntandvård här, säger Johnny Mahfod.

Läser in kunskap

Svenska, arabiska, engelska, lettiska, ryska, albanska och syrianska är språken som personalen bemästrar. En uppskattad service, förklarar de. Rana Ghanyam har tandläkarlegitimation från Syrien men håller just nu på att läsa in yrket för att även få svensk legitimation. Samma sak gäller Ahmad Khateeb.

De arbetar med vanlig tandvård men även estetisk och akut tandvård. Johnny Mahfod berättar att de tar in senaste tekniken inom laser, vilket går att använda till såväl tandblekning som rengöring och borrning.

Viktigt att hjälpa

Det viktigaste är att få hjälpa till med patienternas besvär. Ekonomin kommer i andra hand för Johnny Mahfod. Därför har mottagningen valt att hålla sig till Försäkringskassans referenspris och ger avbetalningsplan till de som behöver.

– Många har dålig ekonomi och saknar jobb. Jag tycker att det känns viktigt att hjälpa dem så att de får rätt tandvård, säger Johnny Mahfod.