• Charlotte Rohlin framför hemmaarenan i Linköping. Den 33-åriga mittbacken har varit med om det mesta i fotboll och snart väntar Champions League-matcher mot Liverpool. Foto: Leif Larsson

Vill utveckla fotbollen

Hon började spela fotboll som sexåring. I dag, 27 år senare, har Linköpingsfödda Charlotte Rohlin varit med om det mesta på en fotbollsplan och bland annat tagit SM-guld och deltagit i OS, VM, EM och Champions League.

Få fotbollsspelare är nuförtiden sällan trogna en enda klubb. Charlotte är ett undantag och inget hon behövt ångra. Framgångarna har radat upp sig. Nu är mittbacken 33 år och ser slutet på karriären.

– Jag ska spela även nästa år men sedan är det nog stopp. Jag har inte tagit ett definitivt beslut men det lutar åt det, förklarar Charlotte.

Intresset för sport föddes tidigt, hennes bror spelade tennis och fotboll och det var naturligt för Charlotte att följa efter.

– Som liten hade jag lätt för idrott och inte minst när bollar var med. Jag fastnade för fotboll efter första träningen, berättar Charlotte som började i BK Kenty.

Allt gick dock inte på räls. Som ung fick Charlotte en gång nobben att delta i en fotbollscup.

– Jag hade missat träningar och spelat tennis i stället och de som tränat fotboll fick åka med. Jag blev arg och besviken men tränarna gjorde förstås rätt som lät de som tränade åka med. Då bestämde mig för att satsa på fotboll och visa att jag var tillräckligt bra.

Var yttermittfältare

Det betalade sig. Som 16-åring debuterade hon 1996 i Kentys a-lag i division 1 och året därpå var det dags för allsvenskt elddop. Kenty åkte fyra gånger som en jojo mellan de två toppdivisionerna men 2004 ombildades klubben och fick namnet Linköpings FC.

– Med LFC fick vi en bättre organisation och det var lättare att få hit tongivande spelare. Sedan dess har vi varit i allsvenskan, oftast som topplag.

I dag är Charlotte en resolut mittback i både LFC och landslaget. Men hon började som yttermittfältare.

– Ett år i allsvenskan kombinerade jag de två rollerna beroende på vilka lag vi mötte. Det blev sedan allt mer mittbacksspel men som ung är det bara att testa olika positioner, påpekar LFC-kaptenen.

Hon trivs i mittförsvaret, inte minst med det konstruktiva spelet framåt. För en back är dock försvarsspelet viktigast. Charlotte är snabb, stark i närkamperna, bra i luftrummet och läser spelet väl.

Många meriter

Hennes kunnande har varit bidragande till mycket gott för LFC och landslaget. Som 2009 då LFC tog SM-guld, det hittills enda i föreningens historia. I klubbfotboll har Charlotte också blivit cupmästare fyra gånger. På landslagsnivå har Linköpingstjejen erövrat brons i både EM och VM och även spelat i OS.

– VM är det största inom fotbollen men OS är något utöver det vanliga. Då är hela världens idrott samlad. Det är både overkligt och fantastiskt att ha varit med i OS, understryker Charlotte.

En maffig stund står för dörren då LFC för andra gången är med i Champions League. I oktober väntar två möten med det engelska mästarlaget Liverpool FC.

– Det lär bli tajt, tufft, mycket löpa och fysiskt spel. Det blir en häftig match att spela och även att komma och titta på, konstaterar LFC:aren.

I årets allsvenska siktar LFC på andraplatsen som ger Champions League-spel nästa år. Just nu ser det kärvt ut i kampen med Göteborg och Örebro. Men chansen finns fortfarande för LFC. Och går det inte nu så tror Charlotte på en ljus framtid för klubben.

– Kan vi behålla truppen så kan det bli riktigt bra. Många unga spelare har utvecklats under ett par år och mognat. Hade vi inte haft så mycket skador i våras så hade vi kämpat om guldet, och kanske tagit det också. Förhoppningsvis kan vi vinna nästa år.

Vill bli tränare

När nästa säsong avslutats så är det således troligen dags för Charlotte att lägga skorna på hyllan efter 20 säsonger i LFC:s a-lag. Hon vill dock bli kvar som tränare, en önskan är att vara ansvarig för försvarsspelet i ett elitlag.

– Jag vill vara med och utveckla damfotbollen och något vi måste bli bättre på i svensk fotboll är att tidigare ta med tekniska bitar i träningen.

Men än återstår ett par stora uppgifter som spelare. Nästa år blir det en satsning mot den allsvenska titeln och deltagande VM i Kanada dit Sverige nyligen kvalificerade sig.

Guld i båda turneringarna vore ett välförtjänt slut för fotbollsspelaren från Linköping som varit med om en idrottsresa få förunnad.