• Styrelseuppdrag, politikeruppdrag och konsultuppdrag - och så tid för fika och semester med husbilen såklart. Foto: Fanny Miles
  • Astrid Brissman är företagaren som vill utveckla människor, företag och samhälle. Foto: Fanny Miles
  • Styrelseuppdrag, politikeruppdrag och konsultuppdrag - och så tid för fika och semester med husbilen såklart. Foto: Fanny Miles

Vill utveckla och påverka

Astrid Brissman har minst sagt en gedigen meritlista. Företagarvärlden varvas med fritidspolitikerrollen och styrelseuppdrag.

I dag driver hon Brissman konsult AB och jobbar främst mot företag.

– Det är jag i ett nötskal att vilja utveckla företag, människor och samhället, säger en glad och engagerad Astrid Brissman.

Vi träffas på Babettes kafferi. Lunchrusningen är i antågande men ännu är det bara förmiddag. Tittar man på Astrid Brissmans Linkedin-profil får man scrolla neråt en stund. Listan på hennes arbetslivserfarenhet och ideella uppdrag är lång.

– Min karriär inom företagande drog igång när jag blev erbjuden att starta upp Manpower i Linköping år 1996. Jag arbetade tidigare på Manpower i Stockholm, berättar Astrid. Hon tog med sig barnen och mannen, som hon träffade vid Göta kanal i Motala sommaren 1981, och begav sig tillbaka till östgötaslätten.

Förespråkade RUT

Tre år senare kom möjligheten att starta hushållsföretaget Hemfrid.

– Jag har själv fyra barn och svårt att få livspusslet att gå ihop. Att erbjuda hushållsnära tjänster tyckte jag var en strålande idé. På den tiden fanns dock inte RUT-avdrag så vi sålde in tjänsterna som löneförmån till företag, säger Astrid och nickar övertygande. Hon förespråkade RUT dels i sin roll som fritidspolitiker för Moderaterna men också som föreläsare.

– Jag var med och krattade manegen för RUT. När det väl gick igenom politiskt år 2006 kändes det som en seger, säger hon och håller ihop händerna.

Sålde och köpte upp

Snart blev Astrid regionchef för Hemfrid och reste runt över hela Sverige. Resorna blev täta och hotellövernattningarna många. Till slut visste knappt Astrid var i landet hon befann sig. Då kom ytterligare en möjlighet – att köpa ut Hemfrid.

– Jag köpte upp företaget tillsammans med min vän och kollega Carina Eldåker. Vi bildade om företaget till Livskomfort. Senare köpte vi till Assistansservice, ett företag som arbetade med personlig assistans. Vi ansåg att de båda passade ihop och kunde erbjuda våra medarbetare bredare arbetsmöjligheter dessutom, säger Astrid. Hon pratar engagerat och med tydlig glädje i rösten. Trots många arbetstimmar på en vecka ligger stressen långt bort.

– Ibland kom jag på mig själv med att jobba 90 timmar i veckan. Jag blev aldrig stressad av det, däremot inser man att det inte är bra att jobba så pass mycket, säger hon allvarsamt.

Restaurangägare

Företagandet fortsatte. Astrid antog nya utmaningar medan Livskomfort och Assistansservice skötte sig själva rullade på tack vare duktiga och engagerade medarbetare.

– Vi gjorde en mindre lyckosam affär när vi köpte restaurang Von Dufva. Jag gillar att utveckla och ville därför hitta nya vägar för restaurangen. Bland annat hade vi en tanke om att leverera bra mat med hög kvalitet till seniorer på boendet men det blev alldeles för dyrt i längden. Vi jobbade dygnet runt med våra tre olika företag, medan jag hade politiken parallellt, och kunde inte fortsätta i den takt som var. Som tur är ville Stadsmissionen ta över restaurangen vilket gjorde att vi slapp försätta företaget i konkurs, berättar Astrid. De övriga två bolagen gick dock som tåget så det var där energin fick läggas.

Tid för familjen

I samband med alla turer blev Astrids man sjuk vilket fick henne att ompröva situationen.

– Min man gjorde karriär när barnen var små sedan var det min tur. Vi ville ju dock ha ett liv tillsammans också, säger hon. Livskomfort och Assistansservice såldes 2012.

– Det var som att ge bort sin bebis. Ett tomrum uppstod, säger Astrid. Carina och Astrid startade ett konsultbolag tillsammans men gick senare skilda vägar. Astrid med sitt Brissman konsult medan Carina blev lantbrukarhustru.

– Det var svårt att skiljas efter att ha arbetat ihop så pass länge. Carina emigrerade till Småland, men vi hörs och ses fortfarande rätt ofta, säger Astrid och skrattar.

Går in som konsult

Även om de stora bolagen är sålda ser Astrid ändå till att hålla igång företagarsinnet. Som konsult sätter hon sig in i företags ägarstrukturer och direktiv, ser de olika behoven och ger tips om tillvägagångssätt. Dessutom håller hon sig ännu politiskt aktiv och sitter med i olika styrelser.

– Påverkansorganisationer överhuvudtaget är viktigt tycker jag så jag deltar gärna i den typen av arbete. Bland annat sitter jag med i Tekniska verkens, Bris och Vreta Kloster golfklubbs styrelser. Blandar miljö, friskvård och barn – tre viktiga delar i livet, säger hon.

Hemligt projekt på gång

Senaste projektet på agendan är ett oerhört spännande projekt, berättar Astrid.

– Jag blev intresserad av ett nytt projekt under Venture arena, säger Astrid engagerat och lite hemlighetsfullt. Vi lär få höra mer om projektet när man kommit längre i sin utveckling.

Semester med husbil

Först nu, styrelseuppdrag, företagande och politiken till trots, har Astrid tid att ta semester. Då är det en tur med husbilen som väntar.

– Vi har fyra barn tillsammans jag och min man - jag ett eget, han två egna och så har vi ett gemensamt - samt sju barnbarn. Nu har vi tid att ta semester ihop. Det ska vi göra i sommar, avslutar Astrid.

Fakta: Astrid Brissman

Ålder: 59 år

Familj: Mannen Kjell, fyra barn, sju barnbarn och hunden Ceasar

Uppvuxen: Småland och Östergötland

Bor: Vreta Kloster

Gör: Konsultar inom företagsutveckling, styrelseuppdrag, coach och mentor samt stilcoach

Påverkansorganisationer är viktigt tycker jag

Fritid: Husbilen, golf, måla, sy och barnbarnen såklart

Otippat: ”Pappa lärde mig att backa traktor med vagn. Det kan jag fortfarande”