• I Oktober bjuder man in alla villaägare till en informationsträff. Foto: Tommy Pettersson

Villaägarna samverkar

För första gången har Villaägarna en regiongemensam dag då man pratar om sig och sin verksamhet. På lördag den 5 oktober kan den vetgirige möta representanter från denna intressepolitiska organisation.

Villaägarna Region Öst innehåller länen Gotland, Kalmar, Södermanland, Östergötland och Jönköping. Regionkontoret ligger i Norrköping. Medlemsantalet är ca 50 000 och regionen har 32 stycken lokalföreningar. Ordförande är Kenneth Ingemarsson.

Första gången

– Det är riktigt att detta är den första dagen vi samlar ihop oss och har en dag i hela vår stora region, menar Kenneth Ingemarsson då vi pratas vid några dagar innan själva arrangemanget.

-Jag vet att man i Linköping haft många sådana här dagar och förra året var det dessutom jubileum men i år tar vi alltså ett nytt grepp.Villaägarna är en intressepolitiskförening där man, som medlem, har möjlighet att påverka regeringens beslut innan de är tagna då man är remissinstans i frågor rörande just villor och småhus.

Påverka innan, gnälla efter

– Efteråt kan man bara gnälla så vill man kunna säga sitt i boendefrågor så är det bra att vara medlem hos oss. Sedan kan vi också hjälpa till med juridisk hjälp. Man får en timme rådgivning gratis varje år i den medlemsavgift man betalar varje år. Sedan får man en rad erbjudande av mer plånboksorienterad karaktär som rabatt på drivmedel, bland annat, berättar Kenneth Ingemarsson vidare.

Gammal skatt oroar

– Just nu ser jag frågan om en återinförd fastighetsskatt som otroligt viktig för våra medlemmar. Det är ett gammalt orosmoln som poppat upp igen. Ett nytt oroselement är mer av en kommunal angelägenhet och det är att kommunerna numera inte ser en väg som något allmänt utan att de vill att villaägarna ska stå för. Jag har ett exempel från Strängnäs där kommunen krävde en enskild villaägare på 750 000 kronor för upprustning av en väg men genom massiva protester från vår sida så drogs det tillbaka, berättar Kenneth Ingemarsson avslutningsvis. På lördag träffar du alltså Villaägarna i Linköping precis på torget undanför Skandiamäklarnas kontor i centrala Linköping.