• 2 700 olyckor med vilt i Östergötland. Foto: Gustav Skogens Bold

Viltolyckorna ökar i länet

I samband med att älgjakten nu dragit igång i vårt län så ökar även antalet viltolyckor i länet. Kör man på ett djur så är man skyldig att rapportera detta till polisen. Är du osäker på hur du ska göra finns det numera även en app att ladda ner.

Fredrik Kliman är pressansvarig hos Linköpingspolisen och han har en del att säga krig detta om viltolyckor i länet.

– När nu älgjakten dragit igång på allvar i vårt län så ökar detta även rörelsen på viltet och detta gör att vi ser ett ökat antal viltolyckor för tillfället. Bara sedan natten mellan söndag och måndag har vi fått inrapporterat ett tiotal olyckor och varje år inträffar det i runda tal 2 700 olyckor med vilt i Östergötland. I landet i stort har vi hittills i år haft inte mindre än 30 000 olyckor där skogens vilda djur varit inblandade. Vad många kanske inte vet är att man är skyldig enligt lag att rapportera till oss på polisen om man kör på något vilt djur. Gör man inte detta kan man bli dömd till böter och i särskilda fall även till fängelse. Detta gäller självklart både tam- och husdjur också. Ibland är det svårt att veta vad som gäller och hur man ska bete sig när olyckan är framme men nu finns det en kostnadsfri app att ladda ner som kan vara till stor hjälp. Det finns även en hemsida där man kan gå in och få mera information och även statistik kring det här med viltolyckor. En bra sak att ha bilden är även en markeringsremsa som ska sättas upp i samband med att man kolliderat med ett rådjur, till exempel, avslutar Fredrik Kliman, pressinformatör hos Östgötapolisen.

Så säger lagen

Så här står det i lagboken om vad som gäller vid en viltolycka. Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas. Och så här ska du göra. Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer. Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen. Ring 112 och anmäl olyckan. Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

Avliva inte

Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen. Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta. Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet. Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras. Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.