• Sofie Svensson masserar och behandlar på Acro Rygginstitut. Foto: Julia Kimell
  • En TENS-apparat kan behandla djupare än en vanlig massage. Foto: Julia Kimell

Vingarna bar när Sofie startade eget

Sofie Svensson har hittat rätt efter att under sitt vuxna liv varit inne och nosat på många branscher. Nu driver hon företaget Acro Rygginstitut som ligger i en ombonad källarlokal i Vasastan, där det främst är massage som hör till arbetsuppgifterna, med en specialisering mot fibromyalgibehandling som lindrar kroniska smärtsymptom.

– Jag hade en sådan tur som fick ta över efter förra ägaren, och hennes kunder följde med på köpet. Det var så jag vågade ta steget och starta eget. Jag vet inte om jag hade velat starta från noll, säger Sofie Svensson när vi träffas nere på kontoret.

Det var så hon började sin yrkesbana också. Som gymnasieekonom, och bokföringskunskaperna har hon stor glädje av nu. Efter bland annat receptionist- och administratörsjobb sökte hon kursen till friskvårdsmassör.

– Det var det roligaste jag gjort och det var helt rätt. Jag hade idrottsprofil, och efter att dottern föddes 2010 kände jag att det var dags att byta bransch på riktigt. Speciellt då jag genom min praktik lärde känna kunderna här och Marie Arenrot som hade stället förut erbjöd mig att ta över. Utmanar man inte sig själv ångrar man sig, tänkte jag och bestämde mig för att köra.

Fibromyalgi och TENS

Kundernas största behov är nacke, rygg och ländrygg, och ischias, det vill säga smärta som strålar ut från nedre delen av ryggen. De som har fibromyalgi har stor vinning av att regelbundet boka in massagetypen som gör att kroppen utsöndrar extra mycket av det lugnande hormonet oxytocin. Ännu bättre resultat får patienten om kosten ses över för att få bort inflammationshöjande livsmedel.

En annan behandling görs med TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) – en elbehandling som ökar blodgenomströmningen. Den används när massagen inte riktigt räcker till. Men den mesta massagen är klassisk, eller med idrottsbetoning. Hit kommer även hockey- och fotbollsspelare, så kundgruppen är varierad.

– Jag tycker faktiskt att många är duktiga på att gå i förebyggande syfte. Det är en del som kommer en gång i månaden och bokar nästa tid direkt. Nyligen började jag med klippkort så det bara blir ett betalningstillfälle. Jag bockar av och kunden kan komma hit och bara slappna av. Det är ett väldigt tacksamt och socialt arbete, jag älskar det!

Relativt flexibelt är det också, vilket är smidigt som småbarnsförälder. Ja, hon har helt enkelt hittat en bra balans mellan jobb och fritid och förkunnar att det här är den bästa tiden i hennes yrkesliv.

Hon berättar att det brukar märkas tydligt på kunderna om de vill ha en tyst och lugn stund eller om de vill prata av sig. Ibland är jobbet som massör lika mycket ett jobb som kurator. Men det gillar Sofie, och har heller inga problem med att lämna det hon hört på jobbet och inte ta med det hem.

Norrköpingsmassage

Hon har även tankar på Norrköping i och med det planerade samarbetet med fibromyalgiföreningen där.

– Jag siktar på att åka dit åtminstone en gång per vecka. Här i Linköping varierar jag också jobbet här med att packa ner min mobila massagebänk och åka ut till företag och massera.

Hon vill också vidareutveckla sig. Jobba in sig mer på fibromassage och framöver väntar också arbetet med att få en ordentlig hemsida. Hon konstaterar att det finns många liknande aktörer i Linköping men hon väljer att se dem som kollegor – inte konkurrenter.

– Ibland kan jag rekommendera kunder vidare. Exempelvis om jag upptäcker problem som har med kotor och skelett. Då ska de vidare till en naprapat, kiropraktor eller läkare. Sedan kan de gärna komma tillbaka till mig.

– Det är speciellt att vara här i lokalerna där samma företag har varit sedan 1991 och förvalta det vidare. Tanken på sikt är att ha ett litet helhetscenter här, och utöka utbudet som nu består av hennes massage, Marie-Louise Ströms zonterapi i företaget Zon Erga och Maja Ståls kostrådgivning: Majas kostrådgivning och näringsterapi.

Minns dig själv

Och bara för att hon är massör betyder inte det att hon glömmer bort sig själv. Nej, åtminstone var fjärde vecka går hon på massage.

– Det är viktigt med egenunderhåll och att unna sig själv tid så att vardagen fungerar. Det är så mycket som ska hinnas med, så därför är det viktigt att stanna upp och bara vara.