• Det var Peter Soner som tog hit Matt Gant och hans viner. Foto: Patrik Ekström
  • Mat Gant ser ut att trivas Down Under. Foto: Patrik Ekström
  • Det händer alltid någontig nytt kring Sonersfären. Foto: Patrik Ekström

Vinprov från Down Under

Det är alltid något nytt och spännande på gång runt i kring ”Sonerfamiljen” i Linköping. I höstas öppnade Johanes Soner en ny förstklassig restaurang med bar och en uteservering. Johannes Kök.

Johannes Soners familj tog över restaurangverksamheten på Stora hotellet för drygt 20 år sedan och från den basen har gått stadigt framåt både geografiskt och kulinariskt. Nu är det nya spännande saker på gång men Johannes är som en mussla när man frågar vad som ska hända härnäst.

Baldakinen uppstår igen?

För utom den nya källarkrogen på Apotekaregatan har Soner köpt före detta Food Court och kommer inom kort att öppna en ny restaurang där. Dessutom pågår det byggjobb i källaren under Storan och det lönar sig inte att spekulera vad som komma skall. Johannes Soner överaskar alltid.

Senaste överraskningen kom i början på september när Peter Soner tog hit en Australiensisk vinmakare till Johannes Kök.

Unika viner

Australien har stuckit upp som vinland och är älskad av finsmakare och väl accepterad inom vinbranschen. När Peter bjöd hit Matt Gant var det fullsatt i Johannes Kök och intresset var stort när han berättade om australiensiska viner. Gant är en globetrotter som åkt runt och jobbat i framförallt de klassiska vinländerna i Europa. För åtta år sedan startade han och hans kompanjon, John Retsas, First Drop Winery. Företaget ligger i och hämtar druvor från Barossa Valley och andra vingårdar i närheten i södra Australien. Gant fick 2004 utmärkelsen ” Young Winemaker of the Year” av Wine Society.

– Det är ett litet företag vi har och vi producerar ett tjugotal olika viner och nu är jag i Sverige eftersom man blivit intresserade av våra produkter, säger Matt och fortsätter.

– Viner från Australien har blivit populära av olika skäl. Vi följer inte alltid traditionella tillverkningssätt och våra viner är ofta ”nåbara” för många människor, de är inte så tunga vilket gör att fler kan ta till sig dem. Australien är ju en stor kontinent som har stora olikheter i klimat och i jordmån det är förmodligen det som gör våra viner komplexa och annorlunda.

Tyvärr finns inte vinerna på Bolagat men Storan har naturligtvis köpt in dem.