Vinst ökar kvinnors självförtroende

Primärvalen i USA har hittills varit riktiga rysare. Med tungt hjärta har jag vaknat upp allt för många gånger till nyheten om Donald Trumps segertåg. Hans uttalanden om att stänga USA:s gränser för alla muslimer och att en mur ska byggas vid den mexikanska gränsen som Mexiko ska betala för är både absurda och omänskliga. Men en ljuspunkt i mörkret är att Hillary Clinton är riktigt nära Vita huset nu, hennes försprång över Bernie Sanders är i praktiken ointagligt.

Om Clinton blir USA:s första kvinnliga president har det en stor betydelse för kvinnor. Forskning, från bland annat Rutger University, visar att familjer i länder som får kvinnor på ledande politiska positioner på sikt höjer ambitionen för sina egna döttrar och blir mer måna om att de ska få utbildning. Då det är USA vi talar om kommer Clinton bidra till ett ökat självförtroende för många fler än bara amerikaner, hon kommer bli en ikon för kvinnor världen över. Dessutom har hon länge varit engagerad i just kvinnosaksfrågor.

Här i Linköping finns det gott om kvinnliga politiska förebilder. Kommunstyrelsens tidigare ordförande Lena Micko är den första kvinnliga ordföranden i SKL, och när hon fick den prestigefyllda titeln tog Kristina Edlund över som ordförande i kommunstyrelsen. Men självklart är det oacceptabelt att Sverige aldrig har haft en kvinnlig statsminister. Blir 2018 året då vi kan tvätta bort denna skamfläck?