• Tove Frisk framför installationen Frusen dessert. Foto: Patrik Ekström
  • Graffitimålare producerade denna illustration under invigningen. Foto: Patrik Ekström
  • Installationen Frozen Desert av Bertil Göransson. Foto: Fanny Miles
  • Trädgårdsföreningens julmarknad ägde passande nog rum samtidigt som invigningen av vinterljus. Foto: Fanny Miles

Vinterljuset förebådar julen

Nu är populära Vinterljus igång igen och det var oerhört många linköpingsbor som tog tillfället i akt efter invigningen och promenerade hela den 2,5 kilometer långa ljusslingan.

Novemberljus, som installationen hette förut, kom till för tio år sedan som ett svar på medborgarnas önskemål om att få lite trygghet genom ljusinstallationer i centrum.

Kommit för att stanna

Från början var det enbart under november månad som belysningen varade men på allmän begäran förlängdes hela projektet några månader om året. I år pågår Vinterljus mellan den 22 november och 6 januari - det vill säga lite längre än förra året. Slingan med sina åtta stationer ringlar sig från Trädgårdsföreningen upp på Kanberget och slutar någonstans mellan Magistrathagen och Belvederen.

– Årets tema är ”Upplev förvandlingen”, vilket ljussättarna låtit sig inspireras av och skapa fritt med sina installationer, säger Tove Frisk som är ansvarig från Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens sida.

– Vinterljus är väldigt populärt. Vi får jättemånga förfrågningar från medborgarna. Man ringde redan i somras och frågade när vi skulle sätta upp Vinterljus igen.