• Det verkar som Lindvall får en stöt när han ska tända 150 000 trädet. Foto: Patrik Ekström
  • Linköpingsträdet är en särskild installation i årets Vinterljusslinga. Foto: Patrik Ekström
  • En eldig Eldshow värmde under kväller. Foto: Patrik Ekström
  • Johannelunds Motettkör sjöng ett eget musikprogram och Oskar Nilsson solosjön ”Stad i ljus”. Foto: Patrik Ekström

Vinterljusinvigning och 150 000 invånare

I helgen invigdes årets vinterljusinstallationer samtidigt som kommunen uppmärksammade att vi växt till en stad med 150 000 invånare.

Arrangemanget inleddes med att et fackeltåg avgick från Lilla Torget fram till Kungsträdgården där man byggt upp en till fällig scen bredvid det som senare skulle avslöjas som ett ”Linköpingsträdet”. Trädet står invid stadsbiblioteket och är en särskild installation i Vinterljusslingan. 150 ledlampor ska symbolisera ”Den växande staden” med en befolkning på 150 000 invånare.

Linköping City Samverkan

Vinterljus och dess föregångare Novemberljus är efterlängtad och uppskattad av linköpingsborna. Det visade sig inte minst genom den månghövdade publiken som samlats i Kungsträdgården i mörkret.

Det ljusnade betydligt när kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall tände Linköpingsträdet och den skönsjungande Motettkören framförde sitt program. Ett varierat underhållningsprogram och glögg med tillhörande pepparkaka värmde också även om kommunens representanter påpekade att det inte var tal om något glädjefyllt firande så här tätt efter vansinnesdådet i Ljungsbro.

– Visst är det bra att Linköping växer men i dag är vi alla berörda av det som hände i Ljungsbro. Vi ska inte fira på något sätt men när vi tänder årets ljusinstallation så kan väl det vittna om att det trots allt finns en ljusare framtid. Det kan också symbolisera en gemenskap för att protestera mot våldet, kommenterade en samlad Paul Lindvall.

Samling i Ljungsbro

Även ansvarigt kommunalråd Muharrem Demirok och samhällsbyggnadsdirektör Anna Bertilson pratade om Vinterljus betydelse för kommunen. En barnkör från Kulturskolan underhöll och  Oskar Nilsson sjöng ”En stad i Ljus”.

När kulturprogrammet var färdigt var det många som passade på att gå vinterljusslingan med guider från Linköpings Guideklubb.

Med anledning av våldsbrotten Ljungsbro gjordes en del förändringar av programmet. Firandet med 150-meterstårtan i biblioteket utgick och många satte sig sedan i bilen och åkte ut till Ljungsbro för att delta i den lokala manifestation mot våldet.