• En stor ljusboll istället för en gran på Stora torget. Foto: Tommy Pettersson
  • Stegrande häst på Lilla torget är nog barnens favorit. Foto: Tommy Pettersson

Vinterstad i Ljus

Årets julbelysning har fått namnet Vinterstad i ljus och invigdes redan i november på Stora torget. Vinterbelysningen har blivit ett kärt inslag i Linköpings gatubild och förväntningarna är höga på nya upplysande inslag.

Kommunen har i år satsat på en helt ny julbelysning. En spektakulära julbelysning lyser nu upp större delar av innerstaden på en betydligt större yta än vad tidigare julbelysning gjort.

Mer påkostad

Årets julbelysning är mer påkostad än tidigare år och den traditionella julgranen på Stora torget ersätts av flera upplysta julgranar och en stor ljusboll i mitten av torget. Linköpingsborna kommer även att kunna betrakta projiceringar på väggen vid borggården ett par veckor innan nyårsfirandet.

– Satsningen på ny julbelysning är ett sätt att lyfta Linköpings innerstad och öka julstämningen hos Linköpingsborna under årets mörkaste månader, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Gammalt byts ut

Linköpings invånare och besökare kommer i år att få njuta av en helt ny julbelysning i staden. Nya och utökade dekorationer och platser för belysning ska möta upp en kraftigt växande innerstad.

– Årets julbelysning är mer omfattade och har ett annorlunda koncept än tidigare års Vinterljus, som i år får ge plats åt Vinterstad i ljus. Istället för konceptet med promenadslingor kommer ljusen lysa på flera platser i innerstaden, säger stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Orsaken till att julbelysningen byts ut i år är att den gamla har varit med så länge.

– De slingor som fortfarande fungerar kommer vi att återanvända på andra platser i staden men resten är nytt, säger Christian Andersson från Tekniska verken som ansvarar för inköp och drift av julbelysningen.